Von der Leyen kérdése Orbánhoz: felelősek-e a magyarok az 1956-os szovjet invázióért?

HírKlikk 2024. október 10. 18:15 2024. okt. 10. 18:15

Alig egy hónappal azt megelőzően, hogy meghallgatják majd a jövendő uniós biztosokat Ursula von der Leyen élesen visszavágott Orbán Viktornak – emelte ki a Politico.

Az amerikai portál európai kiadása megjegyzi: a bizottság elnöke tőle szokatlan éles szavakat használt, amikor Orbánt bírálta azért, mert Putyinhoz dörgölőzik, engedi a Moszkva és Peking általi külföldi beavatkozást, és cserbenhagyta a magyar embereket. „Még mindig vannak olyanok, akik az ukrajnai háború miatt nem a támadót, hanem a megtámadottat, nem Putyin hatalomvágyát, hanem Ukrajna szabadságvágyát tartják felelősnek” – mondta von der Leyen. 

Egyenesen Orbánhoz fordulva azt mondta: „Az ilyeneket meg akarom kérdezni, hogy felelőssé tennék-e valaha a magyarokat az 1956-os szovjet invázióért? Vagy a cseheket, szlovákokat 1968-ért, a litvánokat az 1991-es szovjet támadásért?” 

Von der Leyen szavait nagy taps fogadta az Európa-párti frakciók részéről.

A portál emlékeztetett rá: a parlament korábban nagyon sokszor bírálta a bizottság elnökét, amiért túlságosan elnézően kezelte a magyarországi jogállamisági és emberi jogi problémákat. Most mindenesetre von der Leyennek szüksége van a parlament támogatására a biztos-jelöltek elfogadásához.

A  parlamenti frakciók vezetőinek megszólalásai után egy láthatólag sokkolt Orbán kapott lehetőséget a válaszra – írta a portál, majd idézett Orbán felszólalásából. Külön kiemelte a Politico, hogy Orbán fő ellenfele, a felmérésekben igen jól álló, volt Fidesz-bennfentes Magyar Péter is szólhatott Orbánhoz.

Ursula von der Leyen az egyetlen kérdésben, amelyben egyetért Obánnal, a nagy befektetések szükségességének ügyében, felvetette: az EU fejleszteni akarja a belső piacot, de „van egy kormány, amely éppen az ellenkező irányba tart, és elsodródik ettől a piactól /…/ hogyan akar európai befektetéseket vonzani egy olyan kormány, amely magasabb adóztatással diszkriminálja az európai vállalatokat?”

A migrációról szólva, von der Leyen kifejtette: hallotta, amikor Orbán azt mondta, hogy Magyarország védi a határokat, és a bűnözők be vannak zárva az országban. „Ez hogyan egyeztethető össze azzal, hogy tavaly a magyar hatóságok sok embercsempészt helyeztek szabadlábra idő előtt?” – tette fel a kérdést.

Külön bírálta a kínai rendőrök beengedését és az oroszok számára kínált vízumkönnyítést, amelyet a bizottság elnöke az összes uniós tagállamra vonatkozó biztonsági kockázatnak minősített.

A portál szerint azonban von der Leyen békülékenyen fejezte be beszédét, amikor a magyarokhoz intézett felhívást: „Egy család vagyunk. Az önök történelme a mi történelmünk. Az önök jövője a mi jövőnk. Tízmillió magyar tízmillió jó ok arra, hogy továbbra is közösen alakítsuk a jövőnket.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom