Zaev visszatér, ő lesz Észak-Macedónia miniszterelnöke

HírKlikk 2020. augusztus 20. 17:20 2020. aug. 20. 17:20

Az albán kisebbségi pártokkal összehozott koalíciós egyezmény részeként vállalta, hogy a ciklus utolsó 100 napjára átadja a miniszterelnökséget egy albán nemzetiségű politikusnak.

A Népszava számol be arról, hogy Észak-Macedóniában, a választások után több mint egy hónappal dőlt el, hogy ki kerülhet a kormányfői pozícióba. Nyugat-barát Zoran Zaev térhet vissza, aki 2018-ban megkötötte Görögországgal a három évtizedes névvitát lezáró Preszpa-megállapodást, ezúttal is történelmi jelentőségűt alkotott: az albán kisebbségi pártokkal tető alá hozott koalíciós egyezmény részeként vállalta, hogy a ciklus utolsó 100 napjára átadja a miniszterelnökséget egy albán nemzetiségű politikusnak. Mindez komoly áttörés a gyakran hátrányosan megkülönböztetett népcsoport számára, amely Észak-Macedónia 2 milliós lakosságának nagyjából egyharmadát teszi ki.

Azért kényszerül Zaev erre a gesztusra, mert a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM), csak éppen, hogy megtudta nyerni a júliusra előrehozott választásokat, ezért szüksége van partnerekre a kormányzáshoz. A párt korábbi szövetségese, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a miniszterelnök albán legyen. A DUI erős alkupozícióját mutatja, hogy a külügyi tárcát is megkapták. A koalícióhoz az Albán Demokrata Pártnak (PDSH) egyetlen képviselője is csatlakozott, és a Balkan Insight szerint nem kizárt, hogy Zaev további pártokat is megpróbál maga mögé állítani, hiszen a jelenlegi megállapodás csak egy rendkívül szűk – alig négy fős – többséget biztosít neki a 120 tagú parlamentben.

Annyi azonban biztos, hogy a korrupcióért elítélt, majd Magyarországra menekült Nikola Gruevzki-féle nacionalista VMRO-DPMNE továbbra is ellenzékben marad.

Forrás: Népszava