Zavarórepülésbe kezdett Szanyi új pártja Borsodban

Föld S. Péter 2020. szeptember 24. 15:21 2020. szept. 24. 15:21

Helyi időközi választás lesz október 11-én Borsod megyében. A tét nagynak látszik, hiszen amennyiben Koncz Zsófia elveszíti a térség mandátumát a Fidesznek, akkor papíron megszűnik a kormányzópárt kétharmada a magyar parlamentben. A gyakorlatban persze nem ennyire zord a helyzet, hiszen a kétharmad csak papíron szűnhet meg, a Fideszt, mint eddig is, ha szükség volt rá, a jövőben is kisegítik a parlamentben tanyázó Mi Hazánk és a német kisebbség képviselői. A motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc lánya ellenében, az ellenzéki összefogás a jobbikos Bíró Lászlót indítja. Harmadikként tűnt fel a startvonalon Szanyi Tibor nemrégiben alakult pártja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) által is támogatott jelölt, Tóth Ádám.

Szanyi Tibor ezzel egykori párttársa, Lévai Katalin nyomába eredt, aki a 2018-as országgyűlési választás előtt azzal lepte meg az ellenzéket, hogy új pártot alapított, Lendülettel Magyarország néven. Látszólag ellenzéki volt a Lendülettel, csakúgy, mint Szanyiék mostani politikai tömörülése, ám Lévaiék Lendülete esetében hamar kilógott a lóláb: kiderült, hogy Zuglóban és Erzsébetvárosban az ajánlóíveik több tucat helyen megegyeztek a Fidesz ajánlóíveivel, ennek következtében ezekben a kerületekben Lévaiék Lendületét eltiltották az indulástól. (Érdekes módon, a választási csalásban ugyancsak érdekelt Fidesz esetében nem született hasonló ítélet.)

Most tehát Szanyi kapitány pártja csatlakozott a függetlenként induló helyi vállalkozó, Tóth Ádám támogatóihoz. Szanyiék ugyanúgy ellenzékinek látszanak, mint annak idején Lévai és csapata, meg még sok más, szintén jelentéktelen kis párt. A Fideszben – szokás szerint – nem kommentálják a történetet, nyilván csendben és visszafogottan örülnek, hogy Szanyinak esetleg sikerül megosztania az ellenzéket és megtéveszteni a Fideszt meneszteni kívánó választókat.

A Fidesz és sajtója megelégszik azzal, hogy szakmányban ekézi az ellenzéki összefogás jelöltjét, Bíró Lászlót, amiért korábban antiszemita kijelentéseket tett. Bíró azóta bocsánatot kért egykori bűneiért, ám a stigma rajta maradt, és a Fidesz sajtója tesz is azért, hogy ez ne változzon. Ahogy közeledik az október 11-i választás, úgy egyre többször vetődik fel az antiszemita vád az ellenzéki összefogás jobbikos jelöltjével kapcsolatban.

Ami normál üzemmenetben rendjén való volna, csak hát, akinek még nem teljesen fuccsolt be a memóriája, emlékszik arra, hogy a Fidesz és sajtója nem mindig volt ennyire kényes az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben. Amikor a Jobbik még valóban vállalhatatlan volt, és prominensei egyre-másra tették a kirekesztő, roma- és zsidóellenes kijelentéseket, akkor a Fidesznek erről a pártról egyetlen rossza szava sem volt. Épp ellenkezőleg: 2003-ban Orbán Viktor még becsületes, a nemzetért felelősséget érző fiataloknak nevezte a vele amúgy egy polgári körben politizáló Vona Gábor Jobbikját, és sok sikert kívánt a működésükhöz.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a Jobbik szélsőségesei azóta a Mi Hazánk mozgalomba távoztak. Ez a párt ugyanúgy a Fidesz csendestársa a parlamentben, mint amilyen egykoron a néhai Csurka István MIÉP-je volt.

Ez hát a helyzet jelenleg Borsodban, jó két héttel az időközi választás előtt. Ahol bármi megtörténhet, kivéve az, hogy az ISZOMM által támogatott jelölt a fideszes és a valódi ellenzéki jelölt versenyében sok vizet zavarna.