Zavaros az egész csádi magyar ügylet, ezt Orbán Gáspár szerepe csak tovább fokozza

NVZS 2024. május 14. 14:00 2024. máj. 14. 14:00

„Nagyon zavaros vizek ezek, az pedig különösen aggasztó, hogy a Magyar Honvédség katonája, Orbán Viktor miniszterelnök fia, ilyen zavaros ügyletekben vesz részt” – szögezte le Vadai Ágnes, rámutatva: Orbán Viktornak vagy Szalay-Bobrovniczky Kristófnak bizottság előtt kellene számot adni arról, hogy mit csinál a „százados úr” Csádban. A DK honvédelmi árnyékminiszterével a VSquare nemzetközi oknyomozó csapat legújabb, az Orbán Gáspárhoz köthető csádi misszióval összefüggő információról beszélgettünk, arról, hogy hírszerzési központ felállításán dolgoznak az afrikai országban. Nagyon amatőrök a magyar illetékesek, hogy ez kiderült – mondta, hozzátéve: persze az is elképzelhető, hogy szándékosan ment ki a hír, mert hogy valami másra készülnek, amit ezzel akarnak takarni.

Sokadik cikkét hozta le Orbán Gáspár csádi missziója kapcsán a VSquare nemzetközi oknyomozó csapat, amely – a jelek szerint – egyre több információhoz jut az Orbán Viktor fiának nevéhez kapcsolódó csádi ki-tudja-milyen misszióról. A közös ezekben a cikkekben nem csak a tevékenység színhelye, Csád, hanem a projekt látszólagos főszereplője, Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár. 

Korábban a Vsquare, a Direkt36-tal és a Le Monde-al közösen kiderítette, hogyan vett részt titokban Orbán Gáspár a csádi magyar katonai misszió megszervezésében. Akkor senki nem gondolta volna, hogy sokkal komolyabb ügyről van szó, mint egyetlen – még ha érthetetlen és megmagyarázhatatlan is – katonai misszió ügye. A portál következő írása egy még elgondolkodtatóbb dologról rántotta le a leplet: az ügyet közvetlenül ismerő, kormányhoz köthető forrás szerint Orbán Gáspár tevékeny részt vállalt egy olyan nemzetbiztonsági testület létrehozásában, megszervezésében és személyi állományának kiválasztásában, amely leginkább az amerikai elnök Nemzetbiztonsági Tanácsára hajaz. Orbán Viktor fia ezt hivatalos megbízás nélkül úgy végezheti, hogy sem korábbi hasonló tapasztalattal, sem megfelelő végzettséggel nem rendelkezik hozzá. „Orbán Gáspárnak saját nagy irodája van a Karmelitában, ahol legalább fél tucat fiatal szakember dolgozik vele, köztük ügyvédek és titkárnők” – árulta el a forrásAz ifjabb Orbán ebből az irodából szervezte a csádi katonai missziót is, amit a beszélgetésekben rendre „startupként” emleget. Több ilyet tervez ugyanis, mert állítólag azt hiszi, hogy ezzel Magyarországnak segít felfedni és kihasználni különféle lehetőségeket messzi országokban, a nagyobb befolyás, megbecsülés és anyagi haszon reményében. A nemzetközi oknyomozó portálnak az ügyet közvetlenül ismerő, kormányhoz köthető forrása szerint a teljesen titokban tartott munka részeként a miniszterelnök nemrég kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadóját is segíti az Orbán-gyerek. A jelenleg a külpolitikával és a kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó területet szervezi, s vannak tervei a kereskedelem bevonására is.

Legfrissebb írásában a VSquare újabb elképesztő információval és feltételezett összefonódással szolgál a csádi magyar jelenléttel kapcsolatban, s nem meglepő módon, ismét feltűnik Orbán Gáspár neve. A forrás az egyik közép-európai kormány egy biztonsági ügyekért felelős tisztviselője, aki úgy tudja, hogy a csádi misszió állítólagos „terrorizmus- és migráció-ellenőrzési” célja csupán ürügy. „Azt hallottuk, hogy a magyar kormány egyben egy katonai hírszerző központot is létre kíván hozni Csádban” – mondta el Panyi Szabolcsnak. Ugyanezen forrás emlékeztetett arra, hogy az Ukrajnában harcolt, majd Putyin elleni puccsot megkísérelt Prigozsin halála és zsoldoscsapatának, a Wagner-csoportnak a felbomlása óta Oroszország pozíciót veszített Afrikában – „s tartunk attól, hogy a tervezett magyar katonai hírszerző központ potenciálisan orosz érdekeket szolgálhat”. Felmerült az a gyanú is, hogy a többi között Szergej Lavrov, az Afrikában aktív orosz külügyminiszter bátorította erre a magyarokat. Panyi – több NATO- és EU-képviselővel beszélgetve – azt is kiderítette, hogy a tervezett magyar missziónak semmi köze sem a NATO-hoz, sem az EU-hoz, de még az ENSZ-hez sem. Orosz ügyekben jártas NATO-tisztviselők szerint „Ez a szokatlan küldetés nem szolgál semmilyen magyar érdeket, hacsak nem valami oligarcha barát célja, hogy profitáljon és visszafizesse Putyint.” 

Mindez ott és akkor történik, ahol egyre feszültebbé vált a helyzet, s ahonnan az elmúlt időszakban az Egyesült Államok kivonta a csapatait, miközben az afrikai ország megerősítette a katonai együttműködését Oroszországgal. 

De miért van Magyarországnak szüksége egy katonai hírszerző központra éppen Csádban? Mi lehet e mögött? Vadai Ágnest kérdeztük. 

Jó is lenne tudni a választ a kérdésre” – mondta a honvédelmi és biztonságpolitikai ügyekben jártas politikus, aki szerint azonban az egész csádi misszió meglehetősen zavaros. A magyar külpolitikának semmi érdeke nincs ott, arról nem is szólva, hogy minden szövetségesünk most vonul ki az afrikai országból. A Magyar Honvédség számára ez a misszió veszélyesnek tűnik, arról már nem is szólva, hogy még azt sem tudni, kinek az érdekekét szolgálja. Dupla csavar az egész ügyben, hogy a Hungary Helps – gazdasági segítséggel – eleve jelen van Csádban – tette hozzá, megjegyezve: kérdés persze, kinek a gazdasági tevékenységét támogatandó.

És mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor fiának is szerepet osztanak a csádi magyar ügyletekben? – kérdeztük. „Orbán Gáspár százados úr tevékenysége eleve problémás” – szögezte le, hozzátéve: láthattuk, hogy a csádi tárgyalásokon civil ruhában vett részt, „ami elfogadhatatlan, hiszen egy katonai delegáció tagjaként egyenruhát kellene viselnie”. 

Az pedig önmagában „vicces”, hogy – amint lehetett olvasni – egy katonai hírszerző központ felállításán dolgoznak, hiszen, ha egy ország bármi ilyet akar csinálni – már ha tényleg –, akkor annak egészen egyszerűen nem szabadna kiderülnie – szögezte le. Ha pedig mégis kiderül, akkor nagyon amatőrök, hiszen valamit nagyon elrontottak.

Az is elképzelhető, hogy szándékosan ment ki a hír, mert hogy valami másra készülnek, amit ezzel akarnak takarni – folytatta Vadai Ágnes. „Mindenesetre nem lehet tudni, hogy kik és mit csinálnak, milyen üzleti befektetés készülődik – mert szerintem erről lehet szó –, nem tudjuk annak a tartalmát, s persze azt sem, hogy kinek az érdekét szolgálja”.
Mi a véleménye az orosz vonalról? – kérdeztük. Az oroszok tényleg ott vannak – mutatott rá. Míg korábban Prigozsin zsoldosaival voltak jelen, ez a sereg most átalakult, s mára már beintegrálódott az orosz hadseregbe. „Nagyon zavaros vizek ezek, az pedig különösen aggasztó, hogy a Magyar Honvédség katonája, Orbán Viktor miniszterelnök fia ilyen zavaros ügyletekben vesz részt” – szögezte le, rámutatva: Orbán Viktornak, de legalábbis Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek a parlamenti szakbizottság előtt kellene számot adni arról, hogy mit csinál a „százados úr” Csádban. Igaz – ismerte el –, nyilvánvalóan ezt nem fogják megtenni.

És mi van akkor, ha választ adnak? – vetettük közbe, megjegyezve: abban sincs köszönet, hiszen amikor kipattant a botrány, hogy Orbán Gáspárnak saját irodája van a Karmelitában, akkor azt azzal intézték el, hogy családtagként jár be az apja munkahelyére. „A Magyar Honvédség századosa ne járkáljon be munkaidőben az apukája hivatalába, hanem szolgálja a hazáját” – reagált Vadai. Az egész ügy kapcsán pedig azt üzente, hogy Orbánnak el kellene döntenie, dinasztiát akar-e építeni, mert az úgy nem járja, hogy kint is vagyok, meg bent is vagyok.

Orbán gratulált a csádi győztesnek

Az már csak hab a tortán, hogy – mint azt  a Magyar Nemzet megírta – Orbán Viktor az X-en (korábban Twitter) meleg hangon gratulált Mahamat Idriss Déby Itno-nak, a csádi elnökválasztás győztesének, az afrikai ország vezetését korábban „átvevő” katonai junta élén álló tábornoknak, aki a szavazatok 61 százalékát szerezte meg. Orbán azt írta, hogy Magyarország a soron következő magyar EU-elnökség alatt továbbra is támogatni fogja Csádot a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának megerősítése érdekében végzett, létfontosságú munkájában. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom