Závecz: szoros a verseny az ellenzék és a Fidesz között

HírKlikk 2020. november 25. 17:25 2020. nov. 25. 17:25

A kormánypárt augusztusban a jelenlegi ciklusának legmagasabb támogatottsági arányát érte el, azonban azóta havonta egy százalékot veszít a támogatottságából.

Az atv.hu számol be a ZRI Závecz Research Intézet legfrisseb felméréséről, amiből kiderül, hogy habár a Fidesz augusztusban a parlamenti ciklus legmagasabb támogatottsági arányát érte el, a teljes népességen belül 36 százalékot. Azóta minden hónapban veszített egy kicsit a táborából, október és november között egy százalékpontot. A kormánypárt jelenleg 31 százalékon áll, éppen annyi szavazója van, mint március elején, a koronavírus-járvány előtti időszakban. A pártok rangsorának második helyén a Demokratikus Koalíció áll, az elmúlt negyedévben tíz százalékot ért el, most 11 százalékot.

A harmadik helyen jelenleg hét-hét százalékkal áll a Momentum és a Jobbik. A Momentum támogatottsága egy százalékkal nőtt, amíg a Jobbiké nem változott.

Amennyiben a biztos választókat nézzük, abban az esetben a Fidesz 47 százalékkal vezet, amíg őt a DK követi 17 százalékkal.

A felmérést november első felében készítették, az ország felnőtt lakosságának körében és 1000 főt kérdeztek meg.

Az is kiderül a kutatásból, hogy az ellenzéki szavazók 80 százaléka a közös listát tartaná a legjobb megoldásnak, amíg csak 10 százalék gondolja azt, hogy külön listán kellene indulniuk a pártoknak. 10 százalék nem tudott állást foglalni.

Jelenleg ha az ellenzéki pártok összefognak, akkor 37 százalékos támogatottságot érhetnek el, amíg a kormánypártnak csak 34 százaléka lenne. Azonban amíg a Fidesz szavazói egy páros verseny esetében is teljes mértékben kiállnak pártjuk mellett, addig az ellenzéknél vannak lemorzsolódók. A DK-sok 96, a Momentumosok és a Párbeszédesek 94-94 százaléka, az MSZP-sek 92, az LMP-sek 90 százaléka a közös listának is szavazója marad. A Jobbik híveinél ez arány valamivel kisebb, 81 százalék. A kieső, elbizonytalanodó szavazóit az ellenzék a bizonytalanoktól tudja pótolni az elemzés szerint.

Mivel a Fidesz-KDNP listájának támogatói egy kicsivel aktívabbak, mint a közös ellenzéki listáé, ezért a biztos választók körében lényegében azonosak az eredmények: előbbi 49, utóbbi 50 százalékon áll.

Forrás: atv.hu