Zentai Péter: alkalmatlanok a nemzet naggyá tételére

HírKlikk 2023. március 12. 07:50 2023. márc. 12. 07:50

A nép nagy része nem tudna másra szavazni, csak azokra, akik életben tartják őket, mert mindenki más, aki alternatívát jelentene, annak a karakterét megölték, kikiáltották amerikai ügynöknek, emellett „az egész média ennek a brancsnak a kezében van”. Az ellenzéki pártok és az ellenzéki média, de a nemzeti bank, az ügyészség, így vagy úgy, a rendszerhez kapcsolódik – hangzott el a Klikk Tv Tíz című műsorában, ahol Zentai Péter újságíróval a venezuelai helyzetről beszélgetett Bolgár György. 

Venezuela egy olajban gazdag és viszonylag fejlett latin-amerikai országnak számított, viszont lecsúszott. Olyan válságban volt, ami történelmileg is példátlan. Ugyanis tárgyszerűen és tudományosan igazolható, hogy rajtuk kívül békeidőszakban soha egyetlen más ország sem veszítette el nemzeti jövedelmének vagy GDP-jének 80 százalékát tíz év leforgása alatt. Ennek meghatározó oka maga a rendszer volt, amelynek jellegzetessége, hogy maximális fokozatba kapcsolta azt, hogy „a nemzetünk mindenekelőtt, mindenek fölött van”, ez a „venezuelai út, ami nem összetéveszthető semmi mással”, „ez egy abszolút harmadik út”, „a nemzet kezébe vette a sorsának irányítását” – mondta Zentai Péter. 

De ez út a pokolba, mert ez a cél azoknak az öncélja, akik a nemzet nevében a nemzetet szisztematikusan leszegényítették, hogy aztán körbecsalják, túszként fogva tartsák és kialakítsanak egy Stockholm-szindróma-szerű jelenséget, amikor a népnek nincs más mentőangyala, mint maga az, aki őket ebbe a helyzetbe sodorta. Ugyanakkor mindazt, amit csináltak, azt a nemzet nevében csinálták, arra hivatkozva, hogy ez a nép választotta meg őket. Ami azért történt, mert egyrészt átverték őket az első fordulóban, a második fordulóban pedig azért, mert gyakorlatilag lélegeztető készüléken tartja a népet a rendszer, és a nép nagyjából ezzel tisztában is van, de nincs hova menekülnie – magyarázta az elmúlt hetekben Venezuelában járt újságíró.

Szerinte ahogy nálunk a választások előtt bizonyos településeken krumplit, meg egyéb élelmiszert adnak, ott ez egy szisztémává vált. Minden hónapban, vagy kéthavonta sorba állítják az embereket, és kapnak ingyen, vagy egészen nevetséges áron olyan élelmiszereket, gyógyszereket, tisztaságcsomagot, ami egy nagyon szerény családnak – akik általában most kiteszik a venezuelai nemzet többségét – megfelel. Tehát, ha ki is akarnának mászni ebből, akkor sincs egy olyan kényszer, ami életbevágó lenne. 

Nincs már meg az, ami egyébként a 2010-es évek végén megvolt, amikor összeomlott minden, éhséglázadások törtek ki, gyilkosságok történtek. Akkor ugyanis a provokatőrök vagy a valóságos csőcselék nekiment a gazdagoknak. Az egész ország életveszélyben volt, és amikor a legnagyobb válságban voltak, akkor Oroszország – más hasonló országokkal együtt, így Iránnal, részben Törökországgal, Kubával, valamint a hasonló berendezkedésű Nicaraguával – szabályosan megmentette a totális összeomlástól Venezuelát – ismertette a történteket Zentai. 

De az ország most ott tart, hogy a nép nagy része nem tudna másra szavazni, csak azokra, akik életben tartják őket, mert mindenki mást, aki alternatívát jelentene, annak a karakterét megölték, kikiáltották amerikai ügynöknek, emellett „az egész média ennek a brancsnak a kezében van”. Az ellenzéki pártok és az ellenzéki média, de a nemzeti bank, az ügyészség, így vagy úgy, a rendszerhez kapcsolódik. Totális uralom van, az országot tulajdonképpen egy katonai junta irányítja, de Maduro, Venezuela elnöke jelképezi azt, hogy ez egy népuralom – sorolta. 

Hozzátette, eközben azok, akik jól neveltek, iskolázottak, akiknek vannak igazi emberi ambícióik, azok szinte 100 százalékban elhagyták az országot. Körülbelül 30 millióan voltak 2010-ben, és most 22-23 milliónál tartanak. Ennek „a legutolsó hulláma már gyalog ment, a szegény nép, amelyiknek a nevében kormányoznak, az idősebb emberek maradtak, de nincs olyan, aki ne azt mondaná, hogy a fiam, a lányom, az unokám lelépett már”.

„Nem tudok olyan technikát említeni, ami ne hasonlítana kísértetiesen ahhoz, amit Putyin, vagy Orbán alkalmaz”, ami tulajdonképpen egy utójátéka annak, amit a Goebbelsék vagy a bolsevikok csináltak – mondta.

Zentai úgy gondolta, hogy Venezuelába azért mentek az európaiak, mert hihetetlenül gazdag ország volt, fantasztikus lehetőségekkel, és önmagát szaporította az emigráció, amely jól járt, mert nagyon sok pénzt lehetett keresni. És a sok pénzzel rendelkező nemzet ellustul, korrumpálódik, a kapzsi része még többet akar, és egyre nagyobb belső konfliktusok alakulnak ki, nagyobb különbségek, szakadékok jönnek létre. Azonban egy ilyen alacsony hatékonyságú ország is képes a továbbélésre. Mert tulajdonképpen a nemzetnek azt a részét, ami a nemzetet naggyá tudja tenni, leváltják, helyette újra és újra feltöltik olyanokkal, akik mindenről gondoskodni tudnak, csak alkalmatlanok a nemzet naggyá tételére. 

A nemzet maradék része jellegzetesen abban hasonlít egymáshoz, hogy belefáradt ebbe az egészbe, kiégett, reménytelennek tartják, hogy ezt a rendszert bárki meg tudja buktatni. Úgy érzik, hogy magukra vannak hagyva, és a végén beletörődnek, mert van ennivalójuk, az országnak van azért olaja, meg tudnak élni. És akinek nem tetszik, elmehet. A kialakult helyzet pedig önmagát tartósítja – vélte Zentai Péter. 

A Klikk Tv Tíz című műsora itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk