Zéró toleranciát hirdetett az MSZP az ellenzéki szövetséget gyengítőkkel szemben

Csanádi Dávid 2019. november 15. 13:48 2019. nov. 15. 13:48

A Magyar Szocialista Párt minden esetben a legsúlyosabban bünteti a korrupciót, és azt, ha tagjai közül valaki az ellenzéki együttműködés ellen tesz, ezzel akadályozva a szabad Magyarország megteremtését – jelentette ki Tóth Bertalan, a párt elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet a rabszolgatörvény bevezetésének egyéves évfordulója alkalmából tartott Budapesten.

Mint mondta, a rabszolgatörvény elleni közös fellépés nagy lépés volt azon az úton, amelynek legutóbbi állomásaként a parlamenti és parlamenten kívüli ellenzék, pártok, civil szervezetek és szakszervezetek összefogtak. Rámutatott, hogy ez az ellenzéki egység vezetett végül oda, hogy mára számos településen, megyei jogú városban, illetve a fővárosban és annak kerületeiben szabad városok jöhettek létre, és a következő lépés, a szabad Magyarország megteremtése is csak az ellenzék teljes együttműködésével jöhet létre.

A mai napon a Magyar Szocialista Párt elnöksége egyhangúan úgy határozott, hogy a két, a Fidesszel együttműködő budafoki önkormányzati képviselő párttagságát azonnali hatállyal felfüggeszti és kezdeményezi az Országos Fegyelmi Ügyek Tanácsánál a pártból való kizárásukat – jelentette be a pártelnök. Tóth Bertalan hozzátette: megengedhetetlen hogy a képviselők ilyen szinten becsapják azt a közösséget, amelyhez korábban tartoztak, az ellenzéki pártokat, akikkel egységben tudtak mandátumot szerezni, de ennél is szomorúbb, hogy becsapták azokat a választókat, akik szavazatukkal segítették őket önkormányzati képviselői pozíciójukhoz.

Az politikus kitért arra is, hogy ugyanígy a zéró tolerancia elve mentén lépnek fel a korrupt politikusokkal szemben, ezért is döntöttek a korrupciós gyanúba keveredett Lackner Csaba kizárása mellett, és a jövőben is, ha bárhol korrupcióra derülne fény, akkor azt az elnökség azonnal a fegyelmi tanács elé fogja vinni.

A szabad városokkal megtettük az első lépést, a következő pedig a szabad Magyarország megteremtése. Minden olyan cselekményt, ami ezt a célkitűzést akadályozza vagy veszélyezteti, a legsúlyosabb büntetéssel fogjuk megtorolni – jelentette ki a pártelnök.

Tóth Bertalan a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban elmondta azt is, hogy mindent megtesznek, hogy az ellenzék – és legfőképpen szocialista polgármester – irányítása alá került településeken az önkormányzati cégeknek ne engedjék a rabszolgatörvény alkalmazást, és ezt szeretnék kiterjeszteni a nem önkormányzati cégekre is.

A szocialisták elnöke a sajtótájékoztató végén élesen bírálta a kormányt, amiért - miközben létszámstopot rendeltek el a közigazgatásban - salátatörvény keretében létrehozza az úgynevezett különleges jogállású szerveket, amelyek vezetőinek juttatást alaposan megemelik.

Miközben a rabszolgatörvény érvényben van Magyarországon, létszámstopot hirdetnek a közigazgatásban, a tanárok és az egészségügyi dolgozók elhagyják a pályát, mert nincs elég fizetésük az ilyen különleges besorolású szerveknél elképesztő fizetésemelést hajtanak végre – jellemezte a legutóbbi intézkedéseket.