Zsiday: bárki győz 2022-ben, megszorításokra lesz szükség

HírKlikk 2021. november 25. 20:03 2021. nov. 25. 20:03

Bárki győz a 2022-es választásokon, annak az elmúlt két évben véghez vitt óriási költekezés, a kamatemelés okozta költségnövekedés és gazdasági lassulás miatt érzékelhető megszorításokat kell bevezetnie – állapította meg Zsiday Viktor befektetési szakember.

Magyarországon a monetáris szigorítás megkezdődött, és láthatóan nincs még vége. Ennek hatására a jegybank durván veszteségessé válik, az államadósság finanszírozási terhe nő, a kamatemelkedés lassítja a vállalati beruházásokat és a lakossági ingatlanpiacot. A kormány egyelőre költ, mintha muszáj lenne, de eléggé egyértelmű, hogy bárki is kerül ki a 2022-es választások győzteseként, annak az elmúlt két évben véghez vitt óriási kiadások, a kamatemelés okozta költségnövekedés és gazdasági lassulás (miatti bevételkiesés) okán érzékelhető megszorításokat kell majd csinálnia – fogalmazott a Napi.hu által idézett blogján a közgazdász.

Ha a jelenlegi ellenzék nyer tavasszal, akkor ez valószínűleg adóemelés (szja és társasági adó) formájában – jó esetben a közszolgáltatások némi bővítése, helyreállítása mellett –, ha pedig a Fidesz, akkor valószínűbb, hogy a közszolgáltatások további elsilányítása, cégek különböző, „egyszeri" megsarcolása, és mindenféle kiszámíthatatlan einstandolás (lásd benzinár-befagyasztás) formájában fog megnyilvánulni.

Zsiday érvelése szerint két ok miatt nem lesz ebből nagyobb gazdasági összeomlás:

– egyrészt a fejlett világ éppen fellendülő fázisban van (kivéve, ha Kína „elhasal");

– másrészt ismét várhatóan évekig érkezik csomó EU-s pénz, amely nagymértékben ellensúlyozza a fiskális és monetáris szigorítás hatásait.

Közben viszont – mivel Európában is munkaerőhiány lesz – itthon tovább kell növelni a béreket. Ráadásul, az MNB korábbi gyenge forint politikája, az inflációs várakozásokat sikeresen emelte, így Magyarország, a következő két-három évben, valószínűleg alacsony növekedéssel és magas inflációval szembesül.

Forrás: Napi.hu