„Zsidózásra zsidózással” – elegánsan helyre tették Orbánt

Harkai Péter 2020. október 16. 15:36 2020. okt. 16. 15:36

A hétvégi, Fidesz-győzelemmel végződött borsodi választást követően, a magyar miniszterelnök minden tét nélkül utánalőtt Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének, akit azzal vádolt, hogy ő tehet az ellenzék általa antiszemitának vélt jelöltjéről. Ma, a Hírklikken keresztül megkapta a választ.

Egy szerdai cikkben Orbán Viktor miniszterelnök személyesen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökét, Heisler Andrást tartotta felelősnek azért, hogy „a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson”, mivel Orbán „gyengének és határozatlannak tartja a Mazsihisz elnökének Bíró-ügyben tanúsított fellépését”

Mindezt annak apropóján közölte a Mandinerben megjelent írásban, hogy Heisler augusztusban, a jobbikos összellenzéki jelölt Bíró Zoltánnal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a Mazsihisz „bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél, teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is. Ahogy a frissen kitüntetett Raffay Ernő történész hosszú, nyílt zsidózását is, amely egy most előkerült felvételen hallható”.

Sem Orbán, sem a Mandiner nem vette a fáradtságot, hogy az idézett cikkhez csatolja Heisler András válaszát, aki ezt a sajtóban később megfogalmazta. Ám, hogy Orbán otrombasága nem csak egy szimpla személyes, hanem a zsidó közösség elleni támadásként is értelmezhető, azt bizonyítja a Hírklikkhez eljuttatott közlemény, amelyben Frölich Róbert főrabbi és Gábor György, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem Művelődés- és Kultúratörténeti Tanszékének vezető tanára fogalmazott meg és küldték el portálunknak, amit változtatás nélkül közlünk.  

„Zsidózásra zsidózással

Heisler András MAZSIHISZ-elnökként sok olyan döntést hozott és vitt végbe, amelyek vitára vagy ellenérzésre adhatnak okot. E sorok írói is, ki-ki a maga módján, többször kinyilvánították egy-egy kérdésben a nemtetszésüket vagy ellenérzésüket, s ez így van rendjén. Most azonban nem hallgathatunk!

Az akár még érthető is lehetne, s a hazai politikusok nagy részétől nem is várható el más, hogy egy politikus legfőbb törekvése az ellenfél táborának megosztása. Orbán Viktor miniszterelnök Heisler Andrást támadó szokatlanul durva mondatai azonban túlnőttek a fentieken. 

A miniszterelnök támadása Heisler András ellen olyan szerepet osztott ki rá, amely nem csupán diabolizálja őt, de egyenesen főfelelőssé teszi egy olyan politikai ügyben, amelyhez valójában nincs köze. Bíró László jelölését Heisler András nyakába varrni nemtelen, s ellentmond a józan észnek. Mózes írja: ’ki-ki felelőssége és feladata szerint járjon el’. Az utóbbi időben újra politikai témává vált vagy azzá tett antiszemita érzelmekre rájátszva próbálta a miniszterelnök a felelősséget Heisler Andrásra hárítani. Mindezt tette az önkritika legcsekélyebb jele nélkül, a saját politikai oldalán tapasztalt tűrhetetlen és tarthatatlan megnyilvánulásokra nem reflektálva, mintha a felelősség csak az ellenzéket illetné, odalökve a Fidesz-kormánnyal szembenálló erőkhöz az amúgy a politikai szimpátiát tekintve természetes módon megosztott MAZSIHISZ-t, s annak vezetőjét. Épp Heisler Andrást, aki nagyon helyesen igyekezett távol tartani magát a politikai játszótértől. Orbán megszólalása azoknak nyújt támogatást, akik – hagyományos reflexek nyomán – amúgy is a zsidóságot teszik meg mindenért felelőssé. Jelen esetben – gondolatmenetük szerint – még az antiszemitizmusról is a zsidók tehetnek. Aki ebben az esetben Heisler Andrást bűnbaknak teszi meg, az a zsidózás ellen zsidózással próbál meg küzdeni, egyúttal kétségbe vonja a MAZSIHISZ autonómiáját és legitimitását.

Mivel Heisler feladata a MAZSIHISZ-nek mint egyháznak a vezetése, s legkevésbé a politikába való direkt beavatkozás, így e felelősség reá testálása épp csak annyira jogos, mint kérdőre vonni ez ügyben bármely más egyház vezetőjét. Ahogy ennek fordítottja is igaz: a hatalom és a politika sem szólhat bele az autonóm egyházak döntéseibe, működésébe, s vezetőinek kiválasztásába.

 Frölich Róbert főrabbi – Gábor György egyetemi tanár