Zuglóban az eredmények megőrzése a cél

HírKlikk 2021. február 26. 14:07 2021. feb. 26. 14:07

A kormányzati elvonások ellenére, az eddig elért eredmények megőrzésére törekszik Zugló önkormányzata 2021-ben – jelentette ki a kerület polgármestere pénteken, online sajtótájékoztatón.

Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) hangsúlyozta: ennek érdekében a kerületi koalíciót alkotó pártok részvételével olyan konszenzusos költségvetést készítettek, ami a szociális biztonság fenntartására és a fejlesztések folytatására törekszik.

„A gondoskodó, fejlődő zöld Zugló (...) tovább épül", és fenntartják a szociális és köznevelési intézmények dolgozóinak járó Zugló-pótlék folyósítását is – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: miközben az elmúlt év az önkormányzatok eddigi legnehezebb éve volt, ezt a nehéz helyzetet az idén tovább súlyosbították a kormányzati megszorítások. Eközben sok olyan feladatot végzett el a kerület, amely nem önkormányzati, hanem inkább kormányzati feladat lett volna – fűzte hozzá Horváth Csaba.

Abban bíznak – folytatta –, hogy a kormányzati megszorítás – ami tavaly és az idén összességében 10 milliárd forint mínuszt jelent Zugló számára – legalább részbeni kompenzációja megtörténik.

Arról is szólt, hogy az önkormányzat vezetői, a polgármester, az alpolgármesterek, tanácsnokok, felügyelőbizottsági tagok, külső bizottsági tagok a veszélyhelyzet időtartamára lemondanak tiszteletdíjuk 20 százalékáról.

Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az elvonások ellenére, frakciójuk mindent megtett annak érdekében, hogy a Zöld Zugló program tovább folytatódhasson.

Horváth Zsolt DK-s alpolgármester azt emelte ki, hogy sikerül megőrizni a nyári táboroztatás zavartalan működtetését.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) közölte, hogy az idén befejezik az orvosi rendelők tavaly megkezdett felújítását.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd alpolgármestere arról beszélt, hogy az elvonások ellenére, biztosított a szociális és köznevelési intézmények működtetése. Ugyancsak meg tudták őrizni a lakosság számára nyújtott szociális juttatásokat is, mint a fűtés- vagy a gyógyszertámogatás, továbbá befejeződik a Rákos patak revitalizációja – tette hozzá.

Vida Attila, az LMP képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy 100-120 olyan lakhatatlan önkormányzati lakás felújítását tervezik, annak érdekében, hogy lakáshoz juttassák a köz szolgálatában dolgozó rászoruló rendőröket, orvosokat, tűzoltókat, egészségügyi, óvodai és bölcsődei dolgozókat.

Forrás: MTI