Zűrösek a kormány budapesti szerződései, de a főváros kitart: tavaszra várható a Lánchíd-felújítása

HírKlikk 2020. augusztus 5. 18:40 2020. aug. 5. 18:40

Sok a gond a fővárosban a kormányt is érintő szerződések körül. Ilyen volt a Duna Aréna is, vagy a Lánchíd körüli huzavona, de utóbbit mindenképpen elkezdi a főváros felújítani – erről beszélt Őrsi Gergely, a II. Kerület MSZP-s polgármestere és Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányi elnöke szerda reggel, az ATV Start című műsorában.

A kormány által is érintett budapesti ügyekben intő jel, ami a Nemzeti Sportközpontok és a Budapest 2017 Kft. között történt, hívta fel a figyelmet Szabadai Viktor. „Szomorú látlelet ez: bírósági határozat ellenére, eltitkoltak közadatokat, inkább kifizették közpénzből a százezrest büntetést, és csak hosszú pereskedés után jutottunk adatokhoz. (…) Az évek során folyamatosan titkolták a közadatokat, kerülték a nyilvánosságot, arra hivatkoztak, hogy nem kell leadniuk pénzügyi beszámolókat, mérleget, nem kell nekik könyvvizsgálat. Ezeket egyértelműen cáfolta a bíróság, a korábbi gazdasági igazgató ellen pedig nemzetközi elfogatóparancs van érvényben tavaly november óta, tehát egyértelműen szélhámosságról van szó”.

Jóllehet a Nemzeti Sportközpontok és a Budapest 2017 közötti szerződésben szerepelt a megfelelő célú ingyenes használat, de Szabadai szerint, mivel nem adták ki a közadatokat bírósági határozat ellenére sem, hanem inkább kifizették a büntetéseket közpénzből, a cég eljárása nemcsak súrolja a bűncselekmény határát, hanem ki is meríti azt. „Másrészt minden közvagyon átadást szerződéssel kell garantálni, ami itt nem volt, harmadrészt üzleti tevékenységre is használták az arénát.(…) Miért kellett még két évvel a vizes vb után is befogadni számlákat? Megkérdeztük a fenntartó minisztériumot, miért volt még 2019-ben is 52 alkalmazottja ennek a cégnek körülbelül egymilliárd forintos bérköltséggel? Nem kaptunk választ. Vajon mit szerveztek egy 2017-es vb-n 2019 végén?” – tette fel a kérdést a liberális politikus.

Hasonlóan problémás a Lánchíd felújításával kapcsolatban a kormány időhúzó hozzáállása, a közbeszerzési hatóság azzal dobta vissza főváros által kiírt tendert, hogy két évvel rövidítsék meg a pályázó referenciaidejét, tájékoztatott Őrsi Gergely. „Széchenyi borzasztó szomorú lenne, ha ezt látná. A budapestiek, a magyarok döntő többsége is szomorú, és nem a közbeszerzés, vagy a jogi kérdések miatt, hanem pusztán azért, mert egy nemzeti jelkép, Budapest egyik ikonikus építménye a politikai csatározások színterévé vált az elmúlt hónapokban. A híd, mint szimbólum, arra hívatott, hogy összekössön: itt mindenkinek azon kellene dolgozni, hogy mielőbb megújuljon”.

Budapest. II. kerületének MSZP-s polgármestere elmondta, a Lánchídra vonatkozó műszaki tartalom nem változott a Tarlós-féle előző kiírás óta (…). „Az, hogy a közbeszerzési hatóság most formai és tartalmi hibákra hivatkozva visszadobja, az már annyira jogászkodás, ami végképp érdemtelen” – jegyezte meg.

A tartalmi kifogást ismertetve, Őrsi elmondta, a referenciáknál az eredeti közbeszerzési kiírás tíz évet jelölt meg, tehát olyanok pályázhattak volna a híd felújítására, akik az elmúlt tíz évben végeztek ilyen munkát. „Erre mondta a közbeszerzései hatóság most, hogy legyen nyolc év. (…) A fővárosnak minden szándéka megvan arra, hogy minél előbb elkezdődhessenek ezek a munkálatok, így egy nap alatt, azaz már tegnap döntött is a módosított közbeszerzési kiírásról” – tájékoztatott a polgármester.

„Még vannak akadályok a felújítás kapcsán kormányzati oldalról, hiszen a kibővített tartalomról szóló kormányhatározat csak a Lánchídra leszűkített módosítása még a mai napig nem történt meg” – mondta Szabadai, aki megjegyezte, nem véletlenül kérik a tíz év módosítását nyolc évre, hiszen nem mindegy a kormánynak, melyik cég nyeri majd a felújítást. 

Végül kérdésre, a szocialista Őrsi Gergely prognosztizálta a feltételek teljesülésének és a Lánchíd-felújítás kivitelezésének lehetséges kezdeti időpontját. „Itt egy feltételes közbeszerzési kiírásról beszélünk, azoknak a feltételeknek, amikről Szabadai úr is beszélt, teljesülniük kell ugyanúgy, ahogy az anyagi forrás biztosítottságának is. Jövő tavaszra várható mindez.”

 

Forrás: Hírklikk