74 év után, újra NB I-es a Budafok

Csanádi Dávid 2020. május 5. 11:27 2020. máj. 5. 11:27

A Magyar Labdarúgó Szövetség döntése értelmében, befejeződtek a Merkantil Bank Liga, azaz az NB II küzdelmei. A koronavírus-járvány miatt, márciusban felfüggesztett, majd hétfőn befejezettnek nyilvánított bajnokságból így a korábban 23 bajnokságot, 12 Magyar Kupát és 2 Szuperkupát nyert MTK és az élvonalba 74 esztendő után visszatérő Budafok jutott az NB I-be. A félbeszakításkor a Budafok mögött hét pont hátránnyal álló Vasas jövőre újra megpróbálkozhat a feljutással.

Az MTK sikerére már a bajnokság kezdetén fogadni mertünk volna, ám a Budafok feljutása – annak ellenére, hogy teljesen megérdemelt – mindenképpen meglepetés. Az elmúlt hat bajnoki szezon alatt háromszor is sikerült feljutó helyen végezniük a piros-feketéknek, akik 2015-ben még a BLSZ I-ben kezdték meg a szezont.

A Budafok eddig egyetlen alkalommal szerepelt a legfelső osztályban, az 1945/46-os szezonban. Akkor nem sikerült bejutniuk a két csoportban zajló bajnokság rájátszásába. A klub fejlődését nézve, jövőre nem esélytelenek arra, hogy megkapaszkodjanak az OTP Bank Ligában. Mindenesetre a tavalyi elődöntős Magyar Kupa-szereplés mindenképpen feljogosítja a budafokiakat a bizakodásra.

Természetesen igaz ez az MTK-ra is. A nagy múltú kék-fehér együttes egy szezont töltött a másodosztályban, jövőre pedig ismét a bennmaradás reményében vág neki az NB I küzdelmeinek.

Hogy kik szerepelhetnek a két feljutó helyett a másodosztályban, az még nem dőlt el, hiszen a labdarúgó NB I folytatódik: a koronavírus járvány miatt, zárt kapus mérkőzéseken döntik el a bajnoki helyezések és a Magyar Kupa sorsát a csapatok.

(A címoldali fotó forrása a Budafok Facebook-oldala)