A magyar női kézilabda-válogatott kijutott a tokiói olimpiára

HírKlikk 2021. március 21. 05:30 2021. márc. 21. 05:30

A magyar női kézilabda-válogatott kijutott az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára, mivel 31-23-ra legyőzte Szerbiát a győri selejtezőtorna második fordulójában, szombaton.

A magyarok tokiói kvótája este vált matematikailag is biztossá, miután az ötkarikás címvédő Oroszország a papírformának megfelelően legyőzte a 2. csoport leggyengébb csapatának tartott Kazahsztánt. Ezzel ugyanis eldőlt, hogy a magyar csapat az első kettő között végez.
    
Eredmény, 2. forduló, 2. csoport:
Magyarország-Szerbia 31-23 (16-12)

Győr, zárt kapuk mögött, v.: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura
lövések/gólok: 47/31, illetve 45/23
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 3/2
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország:

Bíró - Márton 3, Kovacsics 6, Kisfaludy 1, Tomori, Kiss N. 1, Lukács 4, cserék: Szöllősi-Zácsik 7, Szucsánszki 1, Klujber 1, Háfra 2, Helembai 1, Csiszár-Szekeres, Schatzl 4, Janurik, szövetségi kapitány: Elek Gábor

A leglelkesebb magyar szurkolók a pénteki akciójukhoz hasonlóan szombaton is éreztették támogatásukat a játékosokkal, ugyanis a válogatott szálláshelye és az Audi Aréna közötti útszakasz mentén nemzeti színű zászlókkal és füstgránátokkal köszöntötték az elhaladó csapatbuszt.

Ahogyan pénteken Kazahsztán ellen, úgy ezúttal is Vámos Petra, Tóvizi Petra és Szikora Melinda maradt ki a magyar keretből.

Kovacsics Anikó irányításával védekezésben és támadásban is remekül kezdtek a házigazdák, akik már ekkor bizonyították, hogy jól felkészültek ellenfelük játékából. Bíró Blanka bravúros védésekkel mutatkozott be, ám 5-2-es állás után néhányszor hiba csúszott a játékba, így az ellenfél némileg felzárkózott. A magyar játékosok azonban gyorsan átlendültek ezen az időszakon, és ötgólos előnybe kerültek.

Kovacsics megszerezte háromszázadik találatát a válogatottban, és bár a szerbek nyitott védekezéssel és létszámfölényes támadójátékkal is próbálkoztak, a továbbra is nagyszerűen védekező magyarok a szünetben magabiztosan, 16-12-re vezettek.

A második félidőben Marina Dmitrovic góljaival igyekezett tartani magát a szerb csapat, de társai egyre többet hibáztak, a hazaiak viszont továbbra is olyan összeszedetten játszottak, ahogyan legutóbb a 2018-as franciaországi Európa-bajnokságon, így tovább nőtt a különbség. Az ellenfél – amely pénteken este az oroszokkal játszott – fáradni látszott, így a magyar együttes egy 5-1-es sorozattal a meccs háromnegyedénél eldöntötte a találkozót.

Mivel a játék képe a hajrában sem változott, a magyarok végig vezetve, a vártnál magabiztosabban nyerték meg a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú meccset.

A szerbek legeredményesebb játékosa Dmitrovic volt hat találattal. A kapusok közül a Szombathelyi KKA játékosa, Katarina Tomasevic hat, Bíró Blanka 11, Janurik Kinga három védést mutatott be.

A két csapat hetedik egymás elleni mérkőzésén két szerb győzelem mellett ötödször született magyar siker.

Eredmények, 2. forduló, 2. csoport:

Oroszország-Kazahsztán 33-26 (17-16)
    korábban:
Magyarország-Szerbia 31-23 (16-12)

Vasárnap játsszák:
Szerbia-Kazahsztán 17.30
Magyarország-Oroszország 20.30

Pénteken játszották:
Oroszország-Szerbia 29-24 (17-13)
Magyarország-Kazahsztán 46-19 (20-8)

Az állás: 1. Magyarország 4 pont (77-42), 2. Oroszország 4 (62-50), 3. Szerbia 0 (47-60), 4. Kazahsztán 0 (45-79)

A torna első két helyezettje jut ki az olimpiára.

Elek Gábor: ez az egész magyar kézilabda sikere

Elek Gábor szövetségi kapitány az egész magyar kézilabda sikerének nevezte, hogy a női válogatott a szerbek szombati, 31-23-as legyőzésével karnyújtásnyi közelségbe került a tokiói olimpiára való kijutástól.

„Óriási álmunk vált valóra a mai napon. Ez nem csak 19 játékos és a szakmai stáb sikere, hanem az egész magyar kézilabdáé" – nyilatkozta a győri mérkőzés után Elek Gábor.

A szövetségi kapitány kiemelte játékosai mentalitását és küzdőképességét, mivel nagyon akarták a sikert, és a pénteki, Kazahsztán elleni meccshez (46-19) hasonlóan szinte mindenki hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez. Elek emlékeztetett rá, hogy koronavírusos megbetegedése miatt csak a felkészülés utolsó két napjára tudott bekapcsolódni, és kiemelte, hogy segítői „hihetetlenül jó munkát végeztek".

Megemlítette, hogy nagyon sok segítséget kaptak a magyar szövetségtől, igen jó körülmények között készülhettek, és külön kiemelte a magyar klubcsapatok ligáját, amely – mint mondta – „minden kérésünkhöz pozitívan állt hozzá, és mindenben támogatta ezt a hétvégét".

Szöllősi-Zácsik Szandra elárulta, két évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy hamarosan az olimpiára jutást ünnepelheti, hiszen második gyermeke születése után akkor tért vissza a pályára.

„Nem tudom elmondani, mit érzek, mert még mindig extázisban vagyok, hatalmas érzés. Voltak céljaim, 2009 óta ezért küzdök, amióta először felvettem a magyar válogatott mezét" – nyilatkozta az MTK balátlövője, aki a mezőny legeredményesebb játékosaként hét gólt lőtt.

Megfogalmazása szerint az igazi csapatmunkának köszönhető a siker, és mentálisan, illetve fizikálisan rendben volt az egész csapat.

„Nagyon alaposan felkészültünk, és nem álltunk meg, mert tudtuk, hogy a lerohanások kedveznek nekünk. Együtt voltunk és akartunk, így felül tudtunk kerekedni a mentálisan erős szerbeken. Óriási volt, amit ma produkáltunk" – mondta.

Szöllősi-Zácsik elárulta, még nem volt pezsgőlocsolás a magyarok öltözőjében, mert vasárnap vár rájuk egy újabb mérkőzés – az oroszok ellen –, amit nagyon komolyan kell venni, hiszen nem szeretnék, ha bárki megsérülne.

„Most már kimondhatom, hogy kint vagyunk az olimpián, teljesült az álmunk, de még van miért küzdeni, hiszen be kell kerülni a szűkített keretbe. Bízom benne, hogy ez egy fordulópont a magyar női kézilabdában, folytatni tudjuk ezt a teljesítményt, és vissza tudunk kerülni az elitbe" – nyilatkozta.

A 11 védésével a mezőny egyik legjobbjának bizonyult Bíró Blanka úgy fogalmazott, nagyon jó érzés a siker, de még fel sem fogta, mekkora tettet hajtottak végre azzal, hogy az egész országot és az országhatárokon túl élő magyarokat boldoggá tudták tenni a világjárvány miatt nagyon kritikus, rossz elmúlt egy évet követően.

„Más lenne ez a siker ötezer emberrel, nagyon jó volna, ha a szurkolók is itt lehetnének, nagyon sajnálom, hogy tőlük is elvette az élet a lehetőséget, hogy a helyszínen drukkolhassanak" – utalt a zárt kapus mérkőzésekre a Ferencváros kapusa.

Az örömkönnyeit azzal magyarázta, hogy a meccs előtt Székely Éva olimpiai bajnok úszó híres mondását idézték az öltözőben: „Sírni csak a győztesnek szabad".

Bíró felidézte, hogy egész héten egységesek voltak az edzéseken és azokon kívül is, sugárzott róluk a nyugodtság, de mindenki tisztában volt a téttel és a feladatával. Tudták, hogy a feszültségnek, a nyomásnak nem szabad eluralkodnia rajtuk, ezért próbálták könnyebbé, zökkenőmentesebbé tenni egymás dolgát.

„A védekezés feszes volt, mindenki koncentrált, nagyon egységesek voltunk, alig emlékszem hibákra" – szögezte le.

A kapus felidézte, hogy Tomori Zsuzsanna, valamint a magyar szövetség néhány vezetője mesélt róla, milyen érzés egy olimpián szerepelni, és ez még jobban inspirálta a csapatot, plusz löketet adott.

Hozzátette, karrierje egyik legfontosabb hétvégéje a mostani, és kiemelte, hogy a 2015-ös dániai világbajnokságon megtudta, milyen érzés lemaradni egy olimpiáról, most viszont a kezükben volt a sorsuk, és éltek is ezzel.

A csapatkapitány, Kovacsics Anikó, úgy nyilatkozott, hihetetlenül büszke a csapatra, és mindenkire, aki a stábban tevékenykedik.

„Az első perctől száz százalékos akarással játszottunk, végig számíthatott egymásra mind a 16 játékos. Nagyon örülök, hogy ebben a járványhelyzetben olyan délutánt tudtunk produkálni, amiből talán mindenki meríthet egy kicsit" – mondta a Ferencváros irányítója, aki hét lövésből hat gólt szerzett.

Forrás: MTI