Aranycipővel köszöntötték a 75 éves Hegedüs Csabát

HírKlikk 2023. szeptember 6. 17:00 2023. szept. 6. 17:00

Hetvenötödik születésnapja alkalmából aranycipővel ajándékozták meg az olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózót, a magyar szövetség korábbi elnökét, Hegedüs Csabát a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián.

Magyarország századik olimpiai bajnokát szerdán többek között Németh Szilárd, a hazai szövetség (MBSZ) elnöke, Zsanibek Abdrasov, Kazahsztán magyarországi nagykövete és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára köszöntötte.

„Az ilyen nagyok mutatják az utat, a célt, a hogyant, amit meg kell ragadni. Sportolóként is találkozhattam Csabával, mint hatalmas karizmával rendelkező sportvezetővel, szövetségi kapitánnyal, elnökkel és lenyűgözött az a magabiztosság, az a határozottság és az a rendszeresség, ami a szövetség vezetését az ő irányítása alatt jellemezte" − mondta Fábián László. Hozzátette, nagyon sokat segített neki kezdő sportvezetőként, mert mindig nyitottan fogadta őt, ezért szeretne  „méltó követője lenni a tanításnak", majd átadta ajándékát az ünnepeltnek.

„A te sikeredet a tehetséged és az azzal való gondos életfilozófiád, megtervezett életed jellemzi. Mindent annak rendeltél alá, hogy a tehetséget ki tudd magadból hozni, hogy másokat is tudjál képviselni, közösséget tudjál építeni, és ezt úgy fogalmaztad meg: mit keresünk mi itt a szőnyegen, hát mit keresnénk itt, nyerni akarunk" − hangsúlyozta Németh Szilárd. Hozzátette, „sok kalandom volt Csabával, de a legnagyobb az volt, amikor eldöntöttük, hogy az olimpiai programon szeretnénk tartani a birkózást, ami különösen sikeres projekt volt" − hangsúlyozta az MBSZ elnöke. Kiemelte Hegedüs Csaba motivációs képességeit, aminek két nappal ezelőtt is szem- és fültanúja volt az akadémián. Akkor egy 17 éves birkózót győzött meg róla, hogy ne fecsérelje el a tehetségét. Ezt követően Németh Szilárd felolvasott, majd átnyújtott egy díszoklevelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött Hegedüs Csabának.

Az ajándékozás ezzel nem ért véget, ugyanis az MBSZ és a KIMBA képviselői egy aranycipőt ábrázoló szobrot adtak a korábbi elnöknek, aki ezt követően megköszönte a jelenlévők szeretetét és támogatását.

„Az életem esszenciája van itt ebben a teremben, abban a teremben, ami harmadik éve a második otthonommá vált" − utalt a Mr. Tus elnevezésű sportiskolai rendszer megalapítására, amely megteremtette a mai KIMBA alapjait. − „A birkózásnak köszönhetem, hogy ma, 75 évesen is úgy kelek fel, hogy céljaim vannak, amit nem megvalósítani szeretnék, hanem hitemben és lelkemben azt mondom belül, hogy meg fogom csinálni" − mondta, majd hozzátette, azért dolgoznak minden nap, hogy legyőzzék a világot, ehhez pedig nem kell mást tenni, „csak mindennap elfáradni". Hegedüs továbbá azt is felidézte, hogy két olimpián is felkérték versenyigazgatónak, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni játékokon is, ahol Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség jelenlegi elnökével dolgozott együtt.

„Még képes vagyok a magyar birkózó sportért, a magyar nemzetért nagyon komoly dolgokat letenni, és ha majd Bacsa Ferenc barátom keze segítségével nem tudok a szőnyegről felállni, akkor képes leszek felemelni a kezemet, és azt mondani, hogy eljött az a pillanat, amikor ezt be kell fejezni" − mondta.

Az ünnepségen levetítették a „Tuskirály" pályafutásáról szóló kisfilmet, amelyben felidézték az 1972-es müncheni ötkarikás játékokat, a világbajnoki címét, az autóbalesete utáni nehéz időket is, illetve a két Európa-bajnoki címét és az azt követő edzői sikereit is.

 

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom