Egy nyugdíjas miatt mehet csődbe az újpesti fociklub

HírKlikk 2020. július 31. 13:34 2020. júl. 31. 13:34

A bíróság már elrendelte a végrehajtást a klub ellen.

Még 2011-ben Roderick Duchatelet megvásárolta klubot és a mögötte álló Újpest FC Kft.-t. Amint átvette a céget, offshore-cégek nyújtották be a követelésüket a kft.-vel szemben, majd egy idő után, felszámolási eljárást indítottak. Bár a tulajdonos nagy összeget helyezett akkoriban az Újpest FC Kft. számlájára, a korabeli nyilatkozatok alapján, abban reménykedett, hogy ezt majd visszakapja, ha a felszámolást elindító offshore-cégek nem tudják bizonyítani az igazukat a bíróságon.

Akkor az új tulajdonos engedélyt kapott az MLSZ-től, hogy a csapat elsőosztályú indulásának jogát átvigye egy új cégbe, az Újpest 1885 Futball Kft.-be. Erre azért volt szükség, mert ha a felszámolás jogerőre emelkedett volna, akkor az egyesület elvesztette volna licencjogát, kizárták volna a bajnokságból és csak alsóbb osztályban indulhatott volna. 

Most azonban – az mfor.hu beszámolója szerint – a Fővárosi Bíróság június 18-án elrendelte a végrehajtást az újpesti focicsapat mögött álló Újpest 1885 Futball Kft.-vel szemben. A végrehajtást egy budapesti magánszemély indította el, a bírósági dokumentumok alapján 16,5 millió forint plusz a késedelmi kamatok miatt. A lap megkereste a klubot a kérdéseivel, válaszoltak, és részletek derültek ki a szövevényes ügyről. Például az, hogy a történet egyik főszereplője az Újpest volt tulajdonosának egyik rokona.

„Egy korábbi tulajdonos hozzátartozójának közeli rokona, egy idős hölgy több mint százmillió forintra perli az Újpest labdarúgó csapatot üzemeltető céget. Perbeli állítása szerint, szerény nyugdíjas, ennek ellenére több millió forintért követeléseket vásárolt offshore kapcsolatú cégektől, amelyek valamilyen módon, mind az előző tulajdonoshoz kapcsolódtak” – írta a klub.

A hölgy azt szeretné, hogy az Újpest 1885 Futball Kft. több mint százmillió forintot utaljon át a felszámolás alatt lévő Újpest FC Kft.-be, ami után a pénz eljutna az offshore hitelezőkhöz és rajtuk keresztül a volt tulajdonoshoz kerülne. A klub megemlítette azt is, hogy az „Újpest labdarúgócsapat megmentésekor a jelenlegi tulajdonos, Roderick Duchatelet már több százmillió forintot kifizetett a hamis igényeket bejelentő offshore cégeknek, most pedig újabb milliókat akarnak megszerezni tőle.”

A csapat első fokon megnyerte a pert, de másodfokon az offshore-cégek javára döntött a Fővárosi Ítélőtábla. Jelenleg a Kúria előtt van az ügy és az újpesti klub abban bízik, hogy „az igazság fog nyerni”.

A régi tulajdonos ügyei még az új cég mindennapjaira is hatással vannak, azonban egyelőre rejtély, hogy milyen jogalapon követelik a csapat mögött jelenleg álló cégtől egy másik, felszámolás alatt álló cég tartozásait.

Az mfor.hu ezzel kapcsolatos kérdésére a folyamatban lévő ügyre hivatkozva, azt közölte a klub, hogy nem áll módjukban beszámolást adni a részletekről.