Kizárták Kozák Danutáékat a szegedi vb-n

HírKlikk 2019. augusztus 22. 16:18 2019. aug. 22. 16:18

A K-2 500 méteres olimpiai számban címvédőként induló duó hiába nyerte meg az előfutamot, a magyar kettős hajója könnyebb volt a megengedettnél a mérlegelésnél.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozákék hajója 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi. A magyar stáb is elvégzett egy ellenőrző mérést, amelyen ugyanez az eredmény született.

A kizárás miatt nem kap a magyar csapat ebben a számban olimpiai kvótát a vébén. Kárász Annának ezzel véget is ért a vébé, az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta még 500 egyesben lesz érdekelt, amelyben szintén címvédő.

A szövetségi kapitány videóinterjúban reagált a helyzetre. A kapitány arra a kérdésre, hogy kaphattunk volna-e ennél rosszabb hírt, illetve hogy miként lehetett az aranyesélyes páros hajója jóval könnyebb a megengedettnél az alábbi választ adta:

„Nem kaphattunk volna rosszabb hírt. Az edző, Somogyi Béla a verseny előtt és a verseny napján is lecsekkolta a hajó súlyát, ami 18,5 kg volt. A verseny után 17,20 kg. Mind a két mérleg 17,20-at mutat most, nem tudjuk az okát, hogy mi történhetett."

Az M4 Sport szakkommentátoraként tevékenykedő Kőbán Rita csütörtök délután elmondta, hogy a tavalyi ifjúsági világbajnokságon a magyarok egyik négyes hajója a verseny előtt szintén 60 dekagrammal könnyebb volt, mint az egy nappal korábbi mérlegelésnél.

"Ragaszkodtam hozzá, hogy a futam előtt egy órával ismét mérjék meg, mert két hónappal azelőtt egy szegedi versenyen kizártak minket, ugyanis 60 deka eltűnt a hajóból. Akkor értettem meg, hogy valószínűleg elpárolgott a hajóból a nedvesség. Ez is lehet a probléma egyik oka" - nyilatkozta az utánpótlás-edzőként tevékenykedő korábbi kétszeres olimpiai bajnok kajakozó.

Kőbán kifejtette, hogy szendvicsszerű rétegekből van összeragasztva a hajó anyaga, és lehetséges, hogy a rétegek közé beszivárgott a víz, ami a meleg levegő és a szél miatt kiszáradt. Ez egy óra alatt is megtörténhet.

"Lehet, hogy csak ennyi volt, a körülmények véletlen összejátszása, de tanulni kell belőle, és minden edzőnek, mindig háromszor mérlegelnie kell a hajót" - mondta Kőbán.

Forrás: MTI/Hírklikk