Nem szerzett párizsi kvótát a női válogatott a 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtezőn

HírKlikk 2024. május 20. 05:30 2024. máj. 20. 05:30

A magyar női válogatott 21-10-re kikapott vasárnap Kanadától a debreceni 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtorna harmadik helyéért rendezett találkozón, így nem jutott ki a párizsi ötkarikás játékokra.

Eredmény, nők, bronzmérkőzés:
Kanada-Magyarország 21-10

A magyar pontszerzők: Böröndy 4, Kiss 3, Szabó 2, Papp 1
    
A Nagytemplom előtti Kossuth téren felállított, csaknem ezerfős arénában a csordultig telt ház másfél órával korábban nem tudta kiszurkolni az első „meccslabdát", mivel a Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű gárda egy dudaszós duplával 19-17-re kikapott a németektől. Maradt azonban még egy esély, ugyanis a bronzcsata győztese szintén kvótát szerez, így Földi Attila szövetségi kapitánynak rövid idő alatt kellett újra megfelelő állapotba hozni a társaságot.

A torna egyik favoritjaként emlegetett kanadaiak 19-18-ra maradtak alul a spanyolokkal szemben négy másodperccel a vége előtt esett kosárral.

A kvótáról elsőre lemaradt csapatok csatájában aztán hamar kiviláglott, hogy miért akarták mindenáron elkerülni a magyarok a csoportkör után Kanadát: a Plouffe ikrekre építő ellenfél, amely az olimpián is éremesélyesnek számít, lehengerlő játékkal rukkolt elő, és 4-5 után egyetlen hazai pontra nyolccal válaszolt, így a hátralévő időben már csak a vereség mértéke volt kérdéses. A meccs 30 másodperccel a tízperces alapidő vége előtt fejeződött be.

A magyar válogatott így negyedikként nem jutott ki az olimpiára, a nőknél Kanada, Németország és Spanyolország szerzett kvótát.

„Végig azon voltunk, hogy elkerüljük Kanadát, jól ismerjük az erejüket, és egy sokkoló vereség után nagyon nehéz volt kiállni ellenük" – nyilatkozta Földi Attila az MTI-nek. „Mindent megpróbáltunk, sajnos ennyire futotta most. A németek ellen lehettünk volna pontosabbak, de végül a szerencsefaktor döntött, billenhetett volna az eredmény ide és oda is. Megpróbálunk tovább dolgozni, meglátjuk, milyen formációban sikerül, egy Kiss Virágot nem mindennap hozhatunk el a 3x3-as válogatottba. Remek tornát hoztunk le, de ez most nem ért semmit" – monda a kapitány hozzátéve, a csapat rászolgált volna a kijutásra, és nagyon kevésen múlt a siker.

A szakvezető szerint megfelelő klubok híján egyelőre nincs esély arra, hogy profi 3x3-as játékosok legyenek Magyarországon.

Szabó Fanni azzal kezdte, hogy brutálisan nagyot küzdöttek a németek ellen, és egy apróságon múlt a győzelem az elődöntőben.

„Próbáltunk nem foglalkozni ezzel, és úgy kijönni Kanada ellen, mintha mi sem történt volna, de igazából mi a németeket akartuk megverni, úgy készültünk" – fűzte hozzá.

A női csapat 2021-ben is egy győzelemre volt a tokiói kvótától szintén Debrecenben, de a sorsdöntő mérkőzésen kikapott Olaszországtól. Kiss Virág pedig néhány hónap alatt két sportágban is hajszállal maradt le a kvótáról, mert nagypályás kosárlabdában is az utolsó meccsen, drámai körülmények között bukott el a női válogatott a soproni kvalifikációs tornán.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom