Rossi: ez pályafutásom legnagyobb győzelme

HírKlikk 2019. március 25. 06:35 2019. márc. 25. 06:35

Marco Rossi szövetségi kapitány pályafutása legnagyobb győzelmének nevezte, hogy a magyar labdarúgó-válogatott vasárnap 2-1-re nyert a világbajnoki ezüstérmes horvátok ellen a Groupama Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

"A futball a szurkolókért van, ezért boldogok vagyunk, hogy ma örömet tudtunk szerezni nekik, ezek a győzelem pillanatai" - mondta az olasz szakvezető. Hozzátette, számára a magyar kapitányi poszt nem a kezdetet, hanem a célba érkezést jelenti, éppen ezért abban a pillanatban, amikor a drukkerek vagy a szövetség vezetői nem akarják a válogatott élén látni, akkor ő ennek nem lesz akadálya.

Az 54 éves tréner azzal az újságírói felvetéssel nem értett egyet, hogy olyan volt a nemzeti együttes, mintha kicserélték volna a három nappal ezelőtt Szlovákia vendégeként elszenvedett 2-0-s vereséghez képest. Úgy vélte, ha válogatott bármi módon 3-2-re kikapott volna, akkor most arról faggatnák, miként lehetett volna máshogy játszani, mert a legtöbben csak a végeredmény alapján ítélkeznek.

"Én és a játékosok is saját zsebünkből fizetnénk, hogy bárcsak fordítva lett volna az eredmény a két meccsen. Csütörtök óta háromszor néztem végig a nagyszombati találkozót, és egyre inkább az a véleményem, ott elpártolt tőlünk a szerencse, pedig egyenrangú partnerei voltunk a szlovákoknak, ezúttal viszont a Fortuna istenasszony mellénk szegődött. Ez volt a különbség a két mérkőzés között" - mondta Rossi, akit taps fogadott a sajtótájékoztatón. A másik különbséget abban látta, hogy ezúttal a kezdetektől nagyon pozitív volt a futballisták hozzáállása, ami nem mondható el a szlovákiai rangadóról, de hozzátette, azon dolgoznak, hogy ez a jövőben lehetőleg minden meccsen így legyen.

Rossi az MTI érdeklődésére kifejtette, nem a játékrendszer a fontos, hanem a koncepció, a játékfelfogás. Elárulta, most azért nem a kedvenc, három belső védős szisztémát választotta, mert a 4-2-3-1-es felállást látta a legmegfelelőbbnek, illetve az is hozzájárult ehhez, hogy a két találkozó között egyetlen tréning volt, így túl nagy taktikai "csavart" nem lehetett átadni a játékosoknak.

"Dzsudzsák Balázs jó játékos, de bizonyítania kellett, hogy fizikálisan készen áll a feladatokra. Most jobb állapotban van, mint novemberben. Csak azért küldök pályára valakit, mert hasznára van a válogatottnak" - mondta a 100. válogatottságát két gólpasszal ünneplő 32 éves szélsőről.

Horvát kollégája, Zlatko Dalic elég szűkszavúan nyilatkozott a vereséget követően, de gratulált a magyar csapatnak, amely szerinte agresszívebb volt. Saját együttesét illetően abban látta a problémát, hogy a vezető gól után lankadt a figyelme.

A magyarok június 8-án Azerbajdzsán vendégeként folytatják az Eb-selejtezőket, három nappal később pedig Wales gárdáját fogadják.

Forrás: MTI