Videobíró – tulajdonképpen mire várunk?

Csanádi Dávid 2019. október 9. 08:06 2019. okt. 9. 08:06

Lehetetlen, hogy a vadonatúj stadionok nem alkalmasak a rendszer bevezetésére. Netán nincs, aki kezelje, vagy a játékvezetők nem akarják?

A vasárnapi, gól nélküli döntetlent hozó Honvéd-Ferencváros bajnoki rangadón ismét felvetődött videobíró használatának szükségessége a magyar stadionokban. A mérkőzés utolsó utáni pillanatában egy tizenhatoson belüli kezezés eldönthette volna a három pont sorsát a Honvéd javára.

A játékvezető és asszisztense azonban nem vette észre a szabálytalanságot, videobírót (VAR) pedig még nem használnak hazánkban. Márpedig éppen itt lenne az ideje, és nem csupán azért, mert bajnoki pontok múlhatnak rajta – valljuk be, a bajnoki pontok lassan csak a legfanatikusabb szurkolókat érdeklik -, hanem a magyar futball körüli nagy tervek mellett már réges-régen legalább tesztelni kéne a pályákon a világszerte bevált eszköz használatát. Annál is inkább, mert Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke már tavasszal azt ígérte, hogy hamarosan bevezetésre kerül a magyar bajnokikon is.

Mert a reményt ugye nem adhatjuk fel: hátha egyszer véletlenül mégis bejut egy magyar csapat a Bajnokok Ligája csoportkörébe… Na jó, dobjuk félre az utópisztikus képet, ennél sokkal kézenfekvőbb érv, hogy a jövő évi Európa-bajnokságon több mérkőzés rendezés jogát elnyerte hazánk. Márpedig ott kötelező lesz a VAR alkalmazása, ezért érthetetlen, hogy mi lehet a késlekedés oka.

Először persze arra gondoltunk, hogy bizonyára nagyon drága mulatság a rendszer bevezetése, de ezt elvetettük, mert eszünkbe jutott, hogy a magyar focira költött összegekhez képest ez legfeljebb aprópénz.

Aztán arra is gondoltunk, hogy technikai akadálya is lehet annak, hogy a VAR-t még nem használják legalább a NB I.-ben. Esetleg a stadionok nem felelnek meg a feltételeknek a rendszer beépítéséhez? Vagy lehetséges, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő számú képzett személyzet, aki kezelhetné? Netán a játékvezetők ellenkezését kell legyűrni?

További találgatás helyett végül feltettük kérdéseinket a Magyar Labdarúgó Szövetségnek. Első körben azt a választ kaptuk, hogy mivel új rendszer bevezetéséről van szó, ez a dolog nem is olyan egyszerű, de hamarosan teljes körű válaszra számíthatunk. Ez a válasz mindeddig nem érkezett meg, de amint megkapjuk, természetesen azonnal beszámolunk róla.