Wladár: ha most dönthetnénk, akkor szurkolók előtt tartanánk a budapesti vizes Eb-t

Budai Balázs 2021. május 7. 18:01 2021. máj. 7. 18:01

„Az akkor ismert körülmények miatt egy nehéz lépést kellett meghoznunk a rendezvény biztonságosságának érdekében” – nyilatkozta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a Hírklikknek. Hozzátette, hogy március végén, amikor megszületett a döntés arról, hogy „buborék” alatt tartják meg a kontinensviadalt, akkor nem látták előre a járványhelyzet ilyen mértékű javulását. Összességében Wladár szerint helyesen cselekedtek és amennyiben sikerül jól lebonyolítani a tornát, akkor arra minden magyar büszke lehet majd.

– A kormány enyhítette a járványügyi korlátozásokat, így már védettségi igazolvánnyal látogathatók a sportesemények. A budapesti vizes Európa-bajnokság terve azonban nem változott és zárt kapuk mögött, egy speciális buborékban kerül megrendezésre. Miért nem nyitották meg a rendezvényt a nagyközönség számára?

– A Covid alatti legnagyobb eseményt szervezzük jelenleg, egy kontinensviadalt. Összességében 51 ország 4000 emberének egészségéért kell felelősséget vállalnunk. Egy ilyen méretű rendezvény megszervezése nem egy hónap. Felállítottuk a stratégiai szervezőbizottsági csapatot, amelynek többek között tagja Fürjes Balázs, Szabó Tünde és Karácsony Gergely is. Ennek a csapatnak a segítségével és közreműködésével március végén döntés született. Az akkori helyzet és az átoltottsági statisztikák azt mutatták, hogy másképp nem lehet megrendezni a tornát, csak zárt kapuk előtt, nézők nélkül.

– Ez azt jelenti, hogy csak azért nem engednek be nézőket, mert már nincs idő átszervezni az Európa-bajnokságot?

– Már négy hete készen van egy 170 oldalas Covid-protokoll dokumentum, ami tartalmazza a járványügyi biztonsági előírásokat, ennek betartására pedig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem szakemberei figyelnek. Azt gondoljuk, hogy akkor helyes döntést hoztunk. Más kérdés, hogy amennyiben most kéne döntést hoznunk, akkor a szurkolók mellett tennénk le a voksunkat. Egy Európa-bajnokság megszervezése régen egy-két évig tartott, azonban nekünk alig több mint három hónapunk volt erre, és az ismert körülmények miatt egy nehéz lépést kellett meghoznunk a rendezvény biztonságosságának érdekében. A kormánydöntés, ami engedélyezi a kontinensviadal megtartását, a járványügyi helyzet miatt érthetően későn született meg, így nagyon sok volt a bizonytalanság. Mi a kockázatok és előnyök mérlegelése után úgy határoztunk, hogy nézők nélkül rendezzük meg a bajnokságot. Ez jó döntésnek bizonyult, hiszen azért is jönnek Európából Magyarországra a versenyzők, mert tudják, hogy jó helyen vannak, az átoltottsági mutatók a legjobbak és itt biztonságban tudnak majd versenyezni. Arról nem is beszélve, hogy a magyar szervezők jó szervezők. A tévénézők pedig élvezetes versenynek lehetnek majd résztvevői így is, köszönhetően az uszoda tér berendezésének, megjelenésének és a versenyek prezentációjának.

– Miként vélekedtek a döntésről más országok úszószövetségei és az Európai Úszószövetség (LEN)?

– Az Európai Úszószövetség még szigorúbb járványvédelmi biztonsági előírásokat akart. Lényegében a LEN feltételként szabta meg, hogy zárt kapus legyen az esemény és ebben teljes egyetértés volt a stratégiai szervezőbizottságnál és minden más döntéshozó szervnél, hogy ezt másképp nem lehet megcsinálni.

– A részvevő versenyzők tekinthetik ezt a rendezvényt az olimpia főpróbájának?

– Az elmúlt 14 hónap alatt gyakorlatilag – a szintén általunk szervezett Négy Nemzet Úszóversenyén kívül – csak lokális, kis versenyek voltak. Ezen a mostani bajnokságon viszont minden sportoló meg fogja tapasztalni, hogy hol tart valójában a felkészülésben. Ez az Európa-bajnokság egyfajta tükröt fog állítani az olimpiai szerepléssel kapcsolatban, mert az itt elért eredmények előrevetítik az olimpiai szereplésüket, hiszen nem csak magyarok vesznek részt a tornán, hanem mindenki itt lesz.

– A szervezésről elmondható ugyanez? Tekintheti Tokió példának ezt a kontinensviadalt?

– Nem szeretnénk, hogy a véleményünk nagyképűnek, visszatetszőnek hangozzon, de azt gondoljuk, hogy ezzel az versennyel példát tudunk mutatni. Nyilván lesznek majd koronavírusos esetek és lesznek karanténok a buborékon belül, mert 4000 embernél elkerülhetetlen, hogy ez ne forduljon elő, de ha minden helyzetet jól kezelünk és jól valósítjuk meg a tornát, akkor ez példaértékű lesz. Megmutathatjuk Európának, hogy a magyarok megint valami nagyot csináltak, amit eddig még Európában senki. Erre büszke lehet mindenki.

– Eltekintve a vizes Európa-bajnokságtól, Ön úgy látja, hogy jó döntés volt megnyitni a sportesemények kapuit? Mondjuk a labdarúgó Európa-bajnokságot?

– Nem szeretnénk véleményt nyilvánítani ezzel kapcsolatban, egyszerűen azért, mert más vertikumokra nincs rálátásunk. Nekünk az a feladatunk, az elkövetkezendő három hétben, hogy amit vállaltunk, azt megcsináljuk. Biztonságosan bonyolítsuk le a kontinensviadalt. Nem dolgunk megítélni más rendezvényeket, már csak azért sem, mert nem ismerjük a körülményeket és a környezeti feltételeket.