Koronavírusos-e Orbán Viktor?

Németh Péter 2020. október 28. 09:39 2020. okt. 28. 09:39

Sokszor akartam már leírni olyan kezdetű mondatot, hogy nincs még egy olyan ország, aztán rendre hozzábiggyesztettem: nincs még egy olyan demokratikus ország, ahol megengednék maguknak a hatalmon lévők, hogy úgy bánjanak a nyilvánossággal, az ellenzékkel, mint Magyarországon. Lassan azonban ezt a megszorító kitételt sem érdemes leírni, Magyarország ugyanis már semmiképp nem nevezhető demokráciának. Tudom, most jobb oldali sajtómunkások (copyright: Kovács Zoltán, ÉS) most azt mondanák, vagy írnák, ha itt nem lenne demokrácia, pluralizmus, sajtószabadság, akkor nem írhatnék le ilyen mondatokat, nem lenne felületem a kormány, a megválasztott vezetők bírálatára, nem lenne lehetősége békésen tüntetni több ezer embernek. Itt és most nem mennék bele ebbe a demokrácia vitába, elég legyen csak annyi, hogy a fogalom sokkal többet takar annál, mint amennyire ezek az emberek igyekeznek leegyszerűsíteni. Többek között azt is, hogy a költségvetésből élő intézmények tisztességgel bánnak az ellenzékkel, az információ-szerzés szabadság, vagy éppen kötelezettsége a nem kormánypárti médiával szemben sem tehető zárójelbe.

Itt azonban nem így van. Belátom: kicsit messziről indítottam, mert az írásom apropóját egy látszólag érdektelen hír indukálta, az tudniillik, hogy, idézem, „A miniszterelnök programjait minden esetben az aktuális járványügyi előírások maradéktalan betartásával szervezzük meg és bonyolítjuk le.”

Ezt a semmitmondó mondatot Havasi Bertalan, a miniszterelnök valójában sajtóelhárító szerepet betöltő embere írta le válaszként, a HírKlikk és a hvg.hu kérdésére. A kérdés pedig úgy hangzott: miután Vidnyánszky Attiláról kiderül, hogy megfertőződött a koronavírussal, és feltehetően már fertőzött volt, amikor Orbán Viktorral találkozott, vajon tesztelik, vagy tesztelték-e a miniszterelnököt?  Havasi elmondhatta volna, hogy igen, tesztelik vagy azt, hogy nem. Magyarul: illett volna egyértelmű választ adnia. Hogy miért nem tette, azt nem tudhatjuk, mint ahogy azt sem, hogy miért próbálják Orbánt egy kommunikációs burokba csomagolni. Nyilván, még ebben a csökött demokráciában sem fordulhatna elő, hogy eltitkolják, ha az „Elnök” covidos lenne – bár abban nem vagyok biztos, hogy nem mérlegelnének: mi hozna nagyobb kommunikációs hasznot, a pozitív, vagy a negatív teszt (vö: Észak-Korea) – , mert egy ilyen súlyos járvány esetén nem pusztán őt kell védeni, hanem mindazokat, akikkel találkozik, majd azok találkoznak, és így tovább.

Felelős kormány, vagy annak egyetlen tisztségviselője sem engedhet meg magának ilyen hányaveti választ, noha tudjuk, hogy nálunk az sem publikus, ha Orbán szabadságra utazik; csak utólag és helyi emberek beszámolóiból értesülhettünk például arról is, hogy az Adrián járt. Nem tudom, nem tudhatom, hogy Havasi ilyenkor rákérdez-e főnökétől arra, hogy mit válaszolhat, vagy már magától, saját hatáskörében köpi ki semmitmondó, esetünkben felháborító válaszait. Egyébként nem pusztán azért felháborító, mert a lakosságnak igenis tudnia kell, hogy miniszterelnökük hogyan felelt meg a járványügyi szabályoknak, hogy sietve és azonnal teszteltette magát, hanem azért is, mert viselkedése mintát adhat. Jól tudjuk: vannak olyan emberek, akik elhallgatják, ha tüneteik vannak, nem jelentkeznek vizsgálatra, vagy azért, mert félnek, hogy elveszítik állásukat, vagy azért, mert egyszerűen szégyellik bevallani, vagy csak azért, mert azt látják az ország miniszterelnökétől is, hogy influenza ellen ugyan látványosan beoltatja magát, de az esetleges vírusfertőzöttségét már eltagadja.

Amúgy pedig miért kellene elhinnünk, hogy a járványügyi szabályok betartásával bonyolítják le a programjaikat?  Most ugyanis arról kellene hírt kapnunk, hogy Orbán az e heti programjai közül miket mondott le, mikor lesz eredménye a tesztelésének, és kiket érintettek a Vidnyánszky-féle látogatás következményei?  A kutyát nem érdekli, hogy miként bonyolítják le a kormányfő programjait, az érdekel: tesztelik-e őt vagy sem?  Szóval Havasinak csak arra kellett volna válaszolnia, hogy tesztelték-e Orbán Viktort, illetve koronavírusos-e vagy sem?

Lehet, hogy ehhez még demokráciára sem lenne szükség.