Nemzeti becsapás, még katonák nélkül

Németh Péter 2024. október 20. 14:30 2024. okt. 20. 14:30

Hát újra megkérdeznek bennünket. Ugye milyen nagyszerű demokráciában élünk? Menczer Tamás vagy Kocsis Máté – már nem emlékszem rá, de egyre megy – azt nyilatkozta, hogy lényegében Magyarország és persze az Orbán-kormány az egyetlen, amely megkérdezi az embereket. Igaz ugyan, hogy másfél évtizedes uralma alatt a valódi népszavazásokat nem engedte át, de hát ez kit érdekel? 

Igen, megint lesz nekünk nemzeti konzultációnk, igazi náci hagyomány; demokráciát játszani a diktatúra közepette. Nem érdemes már itt találgatni, hogy milyen rezsimről beszélhetünk, hogy autoriter rendszer, fél-diktatúra, vagy valami hasonló. Ez, ami itt kiépült, nem más, mint egy felpuhított, eljátszott demokrácia, egy olyan szisztéma, amiben megvannak a demokratikus intézmények, csak éppen úgy működnek, ahogy a Vezér akarja. Most éppen Fekete-Győr Andrást ítélték börtönbüntetésre, és annyival jobb neki, hogy csak felfüggesztettre. Tehát nem vitte el a fekete autó, nem vetették tömlöcbe, éppen csak a képviselői mandátumát veszítette el, és lám: még be is ülhetett a helyére valaki. Konkrétan Cseh Katalin, akit majd még ezután fognak alaposabban vegzálni, és ha úgy tetszik nekik, akkor a bíróság elé állítani. És ugye, ne feledkezzünk meg róla, Kiss László polgármester börtönben üldögél, nem engedték ki az eskütételre sem, miközben, emlékszünk rá, a fideszes bűnözők ott üldögélhettek a parlamentben. Völner csak az államtitkári pozícióját volt kénytelen átadni, de a képviselői mandátumát szépen kitöltötte.

De azért megkérdeznek bennünket. Igaz ugyan, hogy egy sor kommunikációs bakit elkövettek, de ez sem számít. Orbán Viktor bejelentette, hogy milyen gazdasági intézkedéseket fog bevezetni; hosszan és sokszor beszélt róla, hogy megduplázzák például, a családi adókedvezményt, vagy hogy egymillió forint lesz majd a minimálbér, szóval szépen elmondta mi vár ránk, majd egyszer csak közölte a Fidesz: ők nemzeti konzultációt akarnak. A látszat az: mintha minden attól függne, hogy az emberek mit válaszolnak a kérdésekre. Azokra a kérdésekre, amelyeket még nem is ismerünk. Illetve dehogynem: a tucatnyi korábbi akció, kvázi nemzeti konzultáció elég tapasztalatot nyújtott, így bátran kijelenhetjük: újra egy ócska manipuláció lesz az egész. Majd megkérdezik tőlünk, hogy egyesek szerint az 1000 eurós (sic: euró) minimálbért még korai bevezetni, de a kormány úgy gondolja, hogy a társadalom megérdemli. Ön szerint? 

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre akarnak választ kapni, de még ezek nyilvánosságában sem bíznak. Mármint a válaszok megismerhetőségében. Mert senki nem ellenőrizheti, hogy ténylegesen annyi válasz érkezett, mint amennyiről a hatalom beszámol, és azt sem kontrollálhatja senki, hogy a tartalmuk milyen volt. 

Egyébként ez a Menczer-Kocsis duó – a feladatuknak megfelelően – azt akarja elhitetni, hogy a meghirdetett 21 pontos gazdasági csomag elégedettséget teremt Magyarország lakói számára. A Főnök – vagy ahogy Pottyondi Edina mondja: a Főni – már bejelentette rádiós nyilatkozatában, hogy mennyire jó lesz nekünk ettől, hogy a magyar gazdaság mekkora lendületet vesz jövőre, következésképp ne akadékoskodjon senki: mi leszünk a buta nyúl (vö: Karinthy Frigyes), akit csak meg akar simogatni a kormánya. És eszünkbe se jusson, hogy megint egy semmire sem jó gazdasági program, amely még mélyebbre taszítja az országot, viszont a választások előtt sok embert becsaphatnak vele, de tényleg ne gondoljunk ilyesmire. Ne gondoljunk arra, hogy újra a mi pénzünket használják, hogy a hatalmukat megerősítsék, és ha a pénzosztás is kevés lesz, akkor majd változtatnak a választási törvényen, és ha ez is kevés, megint bebörtönöznek, elítélnek néhány ellenzéki politikust. (Ebben csak az a baj, hogy eleddig, többen, legalább a bíróságokban bízhattak, most azonban rá kell jönnünk, politikai ügyekben a bíróságok is elvesztek; jusson eszünkbe a Pécsi Stop ügye…)

A Fidesz-rendszer lényege már Európából is jól látható. Eddig is így volt, csak az unióban nem volt meg a kellő bátorság ahhoz, hogy magas szinten is belássák: az Orbán-féle kormányzat nem pusztán szembe megy a közös európai akarattal, hanem pimasz hangon, otromba stílusban nekitámad az EU-s vezetőknek is. Strasbourg után egy rossz játszma kezdődött, amelynek egyik eredménye az „Orbán must go”. De nem fog menni. Vagy ahogy Új Péter, a 444 főszerkesztője mondta a MÚOSZ konferenciáján: minden rosszabb lesz. Mi bebizonyítottuk, tette hozzá, hogy igenis lehetséges többször ugyanabba a folyóba lépni. És ezt fényesen bizonyítja a nemzeti konzultáció: tudjuk, hogy hazugság, tudjuk, hogy ócska manipuláció, de mi rendre tudomásul vesszük, hogy ez egy demokratikus gesztus felénk. Egészen addig, amíg már be nem következik, hogy a hatalom hitelességi játszmájához már ez is kevés. És akkor majd egyenként keresnek fel bennünket, hogy közösen töltsük ki a kérdőívet. Lesz hozzá elegendő önkéntes katona.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom