A BDSM alapjai, azaz nem csak 50 árnyalat

HírKlikk 2019. április 23. 13:54 2019. ápr. 23. 13:54

Míg 8-10 évvel ezelőtt nem feltétlenül voltak képben az emberek a BDSM fogalmával, ma már nyíltan használják, és érezhetően sokkal nyitottabban is állnak hozzá. Lássuk az alapokat, hogy ne ragadjunk le csak az 50 árnyalat könyveknél, mivel valamilyen szinten az is fikció.

A BDSM egy mozaikszó, vagyis néhány angol szó rövidítése. Ha magyarra szeretnénk fordítani, a szavak a kötözés-fegyelmezést, tehát a dominanciát és alávetettséget, valamint a szadizmus és mazochizmus fogalmakat jelentik. Így már talán érthetőbb, hogy ez messze menően nem az intim együttlét egy átlagos és főleg nem romantikus fajtája.

Mégis, ennek ellenére, ez a leginkább bizalomra épülő szexuális kapcsolat, hiszen a másikra bízzuk magunkat, hogy kedve szerin okozzon gyönyört vagy fájdalmat. Ismerjük meg a 3 alapszabályt, ami nélkül nincs BDSM kapcsolat.

A biztonság elsődleges

Az első és fő szabálynak a rövidítése az SSC, ami magyarul a biztonság, józanság, beleegyezés hármasát takarja.

Tehát a biztonság az elengedhetetlen, vagyis a felek minden esetben maximálisan vigyáznak egymás testi épségére. Például korbácsolásnál semmiképp nem érhet létfontosságú szervet az ütés, vagy ha kikötözi a domináns fél az alárendeltet, akkor vigyáznia kell, hogy a kötés ne legyen annyira szoros, hogy az elszorítsa a csuklódban futó ereket, vagy maradandó sérülést okozzon.

A józanság ebben az esetben azt jelenti, hogy ha valamelyik fél nem érzi jól magát az aktus közben, esetleg valami különösen fájdalmas történik, akkor azonnal meg kell szakítani az aktust, attól függetlenül, hogy hol tartottak benne. Jelen esetben is a fő mozgatórugó az élvezet, nem a kínzó fájdalom.

Csak olyan dolog történhet, amihez az alárendelt beleegyezését adja. Tehát semmilyen érintkezés, történés nem lehet erőszak, nem történhet a másik fél beleegyezése nélkül.

A kockázat

Kockázat nélkül nincs győzelem, vagyis ebben az esetben nincs élvezet. Fontos az elején tisztázni, hogy a rizikó, a veszély alapvető tartozéka a BDSM-et kedvelő emberek életének. Ezzel mindig tisztában kell lenni, hiszen minden lépés magában hordozza a veszélyt, azt, hogy esetleg valami balul sül el. Éppen ezért gondosan kell mérlegelni, hogy mindenki beleegyezik-e a játékba. Fontos, hogy mindent meg lehessen beszélni a partnerrel, mert ez pont az a játék, ahol elengedhetetlen az őszinteség és nincsenek tabuk.

A biztonsági szó

Ez a része valószínűleg sokak számára ismerős, hiszen ezzel találkozni a legtöbbet, például az olyan filmekben, mint A szürke ötven árnyalata. Ez az a szó, amivel bármikor, bármelyik pillanatban véget lehet vetni az aktusnak. Azt kell tudni róla, hogy előzetes egyeztetést igényel, vagyis ha az alárendeltnek kellemetlenné válik a játék, akkor azt ezzel tudja jelezni a másik felé, hogy elérte a határait. Ilyenkor azonnal véget ér minden történés, függetlenül attól, hogy mi zajlik épp.

Forrás: Hírklikk