Az égetett szeszesitalok különleges fajtája: a cognac

HírKlikk 2019. augusztus 26. 19:50 2019. aug. 26. 19:50

A cognac az égetett szeszesitalok egyik legkülönlegesebb és legtöbbre taksált típusa. Első körben azt érdemes erről a nemes italról tudni, hogy a speciális nevet csakis a franciaországi Cognac régióban készült darabok viselhetik.

Minden olyan ital, ami a világ más részein készül hasonló eljárással, csakis a brandy elnevezést kaphatja. A szigorú szabályozás lényege pedig a felhasznált szőlőfajtákban rejlik.

90%-ban ugyanis Ugni Blanc, Folle Blanche vagy Colombard szőlőnek kell alkotnia a cognac alapját, a fennmaradó 10% pedig Folignan, Jurançon blanc, Blanc Ramé, Sélect, Montils vagy Sémillon is lehet.

Rövid bejegyzésünk tehát a cognac készítéséről, illetve sajátosságairól szól.

A fermentáció és a lepárlás

A cognac készítése a fermentációval veszi kezdetét. A préselt szőlő levét 2 vagy 3 héten át fermentálják. Emellett a környék nevezetes élesztő kultúráját is hozzáteszik, és aztán csak engedik, hogy a cukor szépen alkohollá változzon.

Amikor a folyamat véget ér, akkor mintegy 8% alkoholtartalmú bor lesz az eredmény. Ezt egy hagyományos konyak lepárló rézüstben kétszer is lefőzik, hogy létrejöjjön egy közel 70%-os alkoholtartalmú párlat.

Következhet az érlelés

A cognac érlelése eredetileg kizárólag Limousine tölgyfából készített hordóban volt végezhető. A megnövekedett igények miatt a Limousine (más néven Limogenes) város melletti erdők már nem feltétlenül tudnak elegendő fát biztosítani a hordókhoz, ezért Európa más részeiről is származhat a tölgyfa.

Maga az érlelés legalább két éven át tart. Ezt követően történik meg a fokolás, mégpedig hozzávetőlegesen 40%-ra. Az elkészített cognac többféle fokozattal is rendelkezhet.

A V.S. (Very Special) legfiatalabb összetevője legalább 2 éves, míg a V.S.O.P. (Very Special Old Pale) legfiatalabb összetevője minimum 4 éves. Az X.O. (Extra Old) legfiatalabb összetevője 6 éves kell, hogy legyen legalább, de egy új szabály alapján 2016-ban ez a szám 10 évre ugrott fel.

A blendelés

Az érlelés végeztével a keverés, vagyis a blendelés folyamata következik. Ez egy nagyon komoly szakértelmet igénylő lépés. Kizárólag az évtizedek óta a szakmában tevékenykedő, mesteri szag- és ízérzékeléssel bíró keverőmesterek végzik el.

Gyakorlatilag a különböző hordók eltérő ízvilágú és érlelési idejű párlataiból keverik ki a cognac végső változatát. Hogyha ez is megtörtént, akkor lezártnak tekinthető a nemes ital készítésének összetett folyamata.

A végeredmény pedig valami fenomenális. Nem véletlenül számít ugyanis a cognac annyira különlegesnek a többi égetett szeszesital mellett. Az ízvilága semmivel össze nem hasonlítható, és egyszerűen rabul ejti azokat, akik legalább egyszer megkóstolják.

Keresd az iDrinks kínálatában a szeszes italok között!