Hogyan tisztítsuk meg a műanyag kulacsot?

HírKlikk 2019. május 21. 11:16 2019. máj. 21. 11:16

Elsőre tán nem is gondolnak bele az emberek, de többféle műanyag létezik. Akad olyan, aminek az anyaga egész jó állapotban van többszöri újrahasználat után is. Mások meg alig élik túl az első alkalmat, szinte máris tönkremennek, és furán műanyag ízvilágot adnak vissza.

Mi jellemző a műanyagok világára?

A szintetikus úton előállított műanyagok a gazdasági szempontokat vizsgálva igen nagy haszonnal kecsegtetnek, mint olcsó csomagolóanyag. Napjainkban már szinte mindenre felhasználhatóak: háztartási eszközök, egészségügyi termékek, orvosi eszközök, mezőgazdasági felhasználása is ismert, elektronika terén is utat tört magának a műanyag.

Háromféle csoportba lehet sorolni a kész termékeket feldolgozási módjukat is figyelembe véve: rugalmas, a hőre lágyuló vagy a hőre keményedő műanyagok. Felhasználásukat figyelembe véve vegyük szemügyre a hőre lágyuló műanyagokat. Itt találjuk meg a csomagoló anyagok többségét, ezt polietilénnek hívjuk (PE a rövidítése). A PE az egyik leggyakrabban és legsokoldalúbban felhasznált anyag. Ebből készülnek az ásványvizes és üdítős palackok, a tisztítószerek flakonjai, vajas és margarinos dobozok.

Biztonságos-e a műanyag?

Különböző kísérleteket végezve, a tudományos kutatások azt a nézetet erősítik, hogy a polietilén tartalmú műanyagok biztonságosak. Vagyis eddig nem bizonyítható, hogy használatukkal rákkeltő vagy hormonháztartást veszélyeztető anyagok jutnának az emberi szervezetbe. A csomagolásokon a speciális kódjelzést kötelező feltüntetni az Európai Unió országain belül, így hazánkban is. Vegyük példának a szabvány műanyag cumisüvegeket, melyeken a PE jelzés lehet 2-es, 4-es, 5-ös számú.

Felhasználhatóak-e újból a PET palackok?

Mielőtt bármely PET palackot tartósabb használatra fognánk, tájékozódni kell a műanyagok egyes típusairól. Könnyen lehet, ha figyelmen kívül vesszük a palackon feltüntetett jelzést, rákkeltő vagy hormonháztartás-zavart okozó vegyületek juthatnak a szervezetbe.

Tudta-e, hogy csak 6-8 alkalommal biztonságos újratölteni egy kitűnő minőségűnek számító ásványvizes palackot?

Ha biztonságos megoldást keres, akkor a Tisztavíz Üzletház termékei között talál olyan üveg és BPA mentes műanyag kulacsokat, melyek készítése során nem használtak fel káros műanyagokat.

Ezen BPA mentesen gyártott műanyag kulacsok többféle mintával, kivitelezéssel készültek el, úgy, hogy a mai kor trendjét, az egyediséget is szem előtt tartották. Nem tartalmaz káros anyagot, mely hideg vagy meleg folyadék vagy tisztításkor felhasznált tisztítószer hatására kioldódna.

Könnyen tisztíthatóak szinte minden módon: általános mosogatószerekkel, üvegmosó kefével, áztatásos módszerrel is. A tisztítást követően számtalanszor felhasználhatóak, így egészségünk megőrzésére is kiválóan alkalmasak ezek a BPA mentes üvegkulacsok.