„Leülni sem volt mire, amikor átvettem a színházat”

Harkai Péter 2020. április 7. 20:10 2020. ápr. 7. 20:10

Úgy ment, hogy jött – Bán Teodóra marad az immár önállósuló Margitszigeti Színház vezetője.

Az elmúlt hónapok eget beborító füstjei alatt pillogó színházi tábortüzeket a kormány és a főváros tegnapi hivatalos megállapodása csitította hamuvá – Gulyás Gergely és Karácsony Gergely megállapodott a fővárosi színházak sorsáról. Ennek részeként, a Szabad Tér Színház szétválik: önállósul a városmajori és a margitszigeti intézmény. Ez utóbbira az eddigi vezető Bán Teodóra volt a jelölt: megkérdeztük, vállalja-e?

Végül a közelmúltban szétválasztott sziámi ikerpár sorsára jutott az ön által 16 éven át vezetett Szabad Tér Színház. Az új városvezetés által kiírt pályázat kapcsán, váratlanul felbukkant Benkő Nóra kerül a Városmajori Színpad s egyúttal a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft élére, a Margitszigeti Színpad, immár színházként önállósul. Ez utóbbi vezetésére felkérték?

Egy kicsit lépjünk vissza a történetben. Az önkormányzati választásokat követő első fővárosi közgyűlésen már lezsűrizett fővárosi színházvezetői pályázatok kerültek a közgyűlés elé. Akkor a négy színház (plusz egy független) közé a Szabad Tér Színházat nem vitte be főpolgármester úr. Döntés ekkor nem született. Később megismétlődött a pályáztatási lehetőség, de a Szabad Tér Színház vezetésére beadott pályázatom – annak ellenére, hogy a szakmai bizottság mindkétszer javasolta – ekkor sem került a főváros elé – ennek okait már ne firtassuk. Ellenben bekerült Benkő Nóra elképzelése és ezzel előállt a Kaukázusi krétakör – el kellene engednem a gyerekem, hogy életben maradjon. 

Visszaolvasva a februári eseményeket, mindez konkrétan politikai vihart robbantott ki. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy amennyiben nem Bán Teodóra marad a Szabad Tér Színház igazgatója, hanem a DK által támogatott Benkő Nórát nevezik ki, megszakítják a tárgyalásokat a fővárossal, és a kormány nem finanszírozza tovább a budapesti színházakat. A kettős vezetés szóba sem jöhetett. Erre született az a felvetés, hogy válasszák ketté a Szabad Tér Színházat két önálló intézménnyé.

Először az volt a véleményem, hogy nem feltétlenül harcol az ember olyan helyzetben, amiben mindenki eleshet. Később megszületett az önállósulás lehetősége s ezzel az az álláspont, hogy amennyiben a Margitszigeti Színpad kiválhat a Szabad Térből önálló, állami fenntartásban s akkor elvállalnám-e, erre, amint az indító kérdésére a válaszom már egyértelmű igen lett. A döntésem mellett, mellszélességgel kiállt Gulyás miniszter úr, a szakmai bizottság sőt, maga a szakma is.  

Ezzel a fordulattal Karácsony Gergely elvágta a gordiuszi csomót.

Ez így van.

Az elhatározást logikus lépésként követő döntés viszont mintha megtorpant volna.

Ez is tény, hosszú ideig nem történt semmi, a kormánynál és a szakminisztériumnál landolt a megoldás lehetősége. A színházak finanszírozása több kérdést is felvetett, ráadásul felbukkant a koronavírus-járvány, ami hátrébb sorolta a színházak problematikáját. De most örömmel értesülhettünk, hogy megtörtént a megállapodás. És nem mellékesen, személyes sikerként élem meg, hogy a négy fővárosi kezelésbe került színház vezetője is egy közös nyilatkozatban állt ki a kinevezésem mellett, deklarálva, hogy a szakmai bizottság döntése legyen irányadó – a jövőben is. 

Néhány mondatban kérem, ossza meg velünk, hogy leendő színházvezetőként miként lehet megvalósítani egy váratlanul „járványsújtotta” évadot?

Én már decemberben készen voltam a 2020-as nyári évad programjával mind a Margitszigetre, mind a Városmajorba tervezettel, nagy külföldi együttesekkel, előadókkal megtervezve, leszerződve, előleg fizetve, ami kell. Most pedig, amint első körben a kinevezésem, minden bizonytalan lett, de három opciót felállítottunk. Az már tisztán látható, hogy a júniusi indulás kizárt, az ekkorra tervezetteket vagy sikerül átszervezni a jövő évre, amit nem, azok sajnos elmaradnak – ennek a jogi és pénzügyi következményeit rendezni kell. A júliusi és az augusztusi programokkal egyelőre számolunk, ráadásul a Margitszigeti Színházat működtető céget is létre kell hozni. Teljesen új alapokról építjük fel a működésünket, ami pokolian nehéz, de felemelő feladat. Az egy percig sem kétséges a számomra, hogy az idén meg tudjuk nyitni a színházat.

Ebben feltehetően nagy segítségére lehet a háta mögött tudni az állami finanszírozás garanciáját.

Azért ez nem olyan egyszerű, mert jelenleg még a két cég szétválasztása történik, ami mind az anyagiakat, mind a szellemi örökséget tekintve, elég komplikált folyamat, ráadásul mi kezdünk nulláról, mivel mint kulturális cég, a Szabad Tér Nonprofit Kft megmarad. De a feladat nem ér váratlanul, mivel 16 éve egy lenullázott céget vettünk át, a fővárosi önkormányzattól kaptunk kölcsön 40 millió forintot, hogy egyáltalán el tudjunk indulni, mert mínuszban volt a cég. Jóformán egy szék nem volt, amire leülhettünk volna. Én bízom benne, hogy lesz erőm mindezt újra végigcsinálni.

S végül egy gyakorlatias kérdés: a Városmajori Színpad idei évada abból az előre megszervezett programból áll össze, amit ön már decemberben megalkotott?

Hát másból nem tudna sőt, biztosított a következő évad alapja is, amik idén elmaradnak.