Röviden a harcművészeti és küzdősport cipőkről

HírKlikk 2019. március 24. 22:20 2019. márc. 24. 22:20

Az egyes harcművészetek nem csak technikájukban és eszközeikben térnek el egymástól, hanem a ruházat is különböző lehet. Nézzük meg, hogy milyen cipőket használnak az egyes ágazatok.

Kung-fu vagy Tai Chi cipő

A hagyományos Kung-fu cipő Kínában készült belebújós lábbeli. Egyes vidékeken Tai Chi cipőként vált ismertté. Több Kung-fu stílus iskolájában, melyeket nem csak tanításaik, hanem viseletük is megkülönböztet egymástól, viselik a hagyományosnak tartott Kung-fu cipőt. Egymástól alig eltérő, modern változatait világszerte utcai cipőként hordják, mert a tömeggyártásnak köszönhetően olcsók, kényelmesek és mindenhol kaphatók.

A harcművészek által használt Kung-fu cipő fekete vászon felsőrésszel, minimális béléssel és világosbarna gumitalppal készül. A sarokrészen erősítéssel látják el, két oldalán pedig egy-egy elasztikus betét biztosítja a kényelmes viselést, továbbá a könnyű fel- és levételt.

Taekwondo cipő

A küzdősport cipők közül a taekwondo cipő a taekwondo művelői és a karatékák között elterjedt kényelmes viselet. A taekwondo egy viszonylag fiatal, 1955-ben Dél-Koreában alapított harcművészeti stílus. A taekwondo különböző japán és kínai harcművészeti iskolák tanaiból átvett technikák sajátos stílusú elegye, amely idővel a dél-koreai hadsereg és rendőrség körében terjedt el, és indult onnan tovább világhódító útjára.

A taekwondo cipő egy modern, mégis egyszerű és kényelmes lábbeli, amelynek szellőzéséről a cipő orrán és oldalán elhelyezett szellőző lyukak gondoskodnak. A taekwondo cipő műbőr felsőrészből és gumitalpból készül. Az elasztikus nyelvének köszönhetően a taekwondo cipő egy könnyen fel- és levehető lábbeli.

Tabi

A tabi valójában nem cipő, hanem egy hagyományos japán vászon zokni. A tabi a tradicionális japán öltözet része, a múltban férfiak és nők, közemberek és szamurájok egyaránt viselték. A tabi szára a boka fölé ér, és mivel különböző típusú japán papucsokkal együtt hordták, szabásában a nagylábujjat elválasztották a többi lábujjtól. Ez a jellegzetesség további egyedi kialakítással párosul. A tabi egy hátul a sarokig, függőlegesen vágott és nyitott lábbeli, hogy könnyen belecsússzon a láb, amelyet aztán tépőzárral rögzítenek és igazítanak a lábra.

Napjainkban a tabinak kétféle változatát használják az edzőtermekben és azokon kívül. A terem tabi cipő kizárólag beltéri viselésre alkalmas fekete vászon lábbeli. Talprészét praktikusan erősebb, durvább vászonból készítik, belsejébe pedig puha betétet helyeznek.

A terep tabi cipő formáját tekintve megegyezik a teremben használt társával, azonban talpát erős, bordázott gumiból készítik, hogy a kültéren, azaz a terepen biztosítsa viselője számára a megfelelő tapadást. Szára a terem tabiénál magasabb. A terep tabi felső része fekete vászonból készül, amelyet erős, strapabíró ragasztással illesztenek a gumitalphoz.

A harcművészeti cipők tisztítása

Mindegyik cipőt ajánlatos minden egyes használat után kiszellőztetni. Piszkolódás esetén nedves ruhával lehet áttörölni őket. Vegyszerek, fehérítő, mosógép, szárító és vasaló használata tilos. Egyetlen kivételt a terem tabi képvisel, amely mosógépben maximum 30 Celsius fokon mosható.

Te is cipőt keresel a fent említett küzdősportok valamelyikéhez? Nézz körül a samansport.hu weboldalon és találd meg a tökéletes lábbelit.

Forrás: Hírklikk