Visszatért a Földre az első magánűrhajó, a SpaceX legénysége

HírKlikk 2020. augusztus 3. 13:03 2020. aug. 3. 13:03

Földet értek a NASA űrhajósai, az elsők, akik magánűrhajón jutottak az űrbe. A SpaceX legénysége 45 éve az első, amely tengerre érkezett Florida közelében.

Leszállt a Mexikói-öbölben vasárnap, helyi idő szerint délután a SpaceX Dragon nevű űrkapszulája a NASA két asztronautájával, Doug Hurley-vel és Bob Behnkennel a fedélzetén.

A két űrhajós jól van. Az űrkapszula Florida térségében, Pensacola közelében érkezett a vízbe négy óriási ejtőernyő segítségével. Az eseményt az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA élőben közvetítette. A két űrhajós 21 órával korábban vált el a Nemzetközi Űrállomástól, ahol két hónapot töltöttek.

A felszedésükhöz több mint 40 embert mozgósítottak, két kutató-mentőhajót, két gyorsnaszádot és néhány helikoptert vetettek be. Az űrhajósok az egyik hajó fedélzetén orvosi vizsgálaton esnek át, majd átszállítják őket a félszigetre, de még nem tudni, hogy tengeri vagy légi úton.

Május 30-án, szombaton, izgalmas időjárási huzavona után, magyar idő szerint 21 óra 22 perckor hibátlan startot követően, sikeresen az űrbe jutott a Dragon és két utasa, történelmet írva ezzel: kilenc éve ez volt az első amerikai űrrepülés saját eszközzel, mert az űrrepülőgépek leállítása óta az amerikai asztronauták is orosz űrhajókat használtak. A Crew Dragon sikerével azonban az Egyesült Államok űrprogramjában újra elérkezett a saját űrrepülések időszaka.