A Covid-tablettát már hazánkban is tesztelik

HírKlikk 2021. augusztus 25. 15:50 2021. aug. 25. 15:50

A Semmelweis Egyetem is csatlakozott ahhoz a nemzetközi szintű klinikai vizsgálathoz, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető, vizsgálati fázisban lévő készítmény hatékonyságának igazolása. A vizsgálat az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján folyik dr. Merkely Béla klinikaigazgató vezetésével.

A szájon át szedhető, antivirális koronavírus elleni vizsgálati készítmény klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött meg az Egyesült Államokban. Ennek lezárását követően, elindultak a már nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok is, amelyek világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen zajlanak.

2021. augusztus 23-ával, egyetlen budapesti központként a Semmelweis Egyetem is csatlakozott a nemzetközi szintű klinikai teszteléshez. Az egyetemi vizsgálat dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével valósul meg a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Ez a klinikai vizsgálat azt értékeli, hogy egy szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban Covid19 betegséggel diagnosztizált olyan emberek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata – olvasható az egyetem honlapján.

„A Semmelweis Egyetem, mint az ország vezető Covid-ellátója kiemelten fontosnak tartja, hogy aktívan részt vegyen az új koronavírussal kapcsolatos ismeretek bővítésében, így az új terápiás eljárások, lehetőségek fejlesztésében is" – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor.