A csodálatos aloe vera

HírKlikk 2019. május 14. 18:10 2019. máj. 14. 18:10

Az aloe vera nagyszerű dísz- és gyógynövény egyben. Sokan szeretnek gyönyörködni benne, és van, aki gyógyhatását használja ki legszívesebben.

Az aloe verát sokan kaktusznak gondolják, de valójában a pozsgások, pontosabban a liliomfélék közé tartozik, úgy, mint például a fokhagyma vagy a spárga.

Érdekesség, hogy a növénynek mindössze 1,5%-a „szilárd” rész, a többi mind víz, ami magyarázat lehet gyógyító erejére is. Nem árt, ha azt is tudjuk, hogy az aloe vera évelő növény, így akár 10-12 évig is elélhet otthonunkban.

Csodás szobanövény lehet belőle, ha úgy döntünk, hogy a lakásban tartjuk. Vastag levelei olyanok, akár a csápok, amik az ég felé merednek és a legfontosabb, hogy tartalmazzák azt a gyógyító gélt, amit számos sérülés esetén gyógyszerként használhatunk fel.

Az aloe vera egy félig sivatagi, szárazságtűrő növény, aminek nagy része nedvesség, ezért nincs is szüksége a túlzott locsolásra. A földjét akkor érdemes megöntözni, amikor már teljesen kiszáradt, nyáron például megfelelő, ha kéthetente adunk neki vizet, télen pedig havonta egyszer vagy kétszer is elég.

Kedveli a világos helyeket, de a közvetlen és erős napfényt nem, ettől ugyanis a levelei könnyen elszíneződhetnek. A nyári időszakban bátran kitehetjük a kertbe vagy az erkélyre egy félig napos helyre, ebben az esetben viszont érdemes jobban figyelni rá, és ha kell, többet locsolni. Kétévente ajánlott egy nagyobb, laza és vízáteresztő edénybe átültetni, mert a levelek súlya könnyen gyökerestül fordíthatja ki a növényt a számára már kicsi helyről. Tápoldatra nincsen szüksége.

Az aloe vera egy nagyon nemes, már az ókor óta ismert és használt gyógynövény. Még a Bibliában is megemlítették, Nagy Sándor idejében pedig a sérült harcosok sebeinek gyógyítására használták.

A fáraók korában például úgy tartották, hogy az aloe vera a hallhatatlanság növénye, ezért a sírokba is helyeztek belőle. Sok történet szól arról, hogy Kleopátra is előszeretettel használta a gyógynövényt, szépségének talán ez lehet a titka. Hatékony például a száraz bőr esetében, a rossz lehelet ellen, de még a gyomorégésre is használható.

Fontos!

A fiatal növényeket nem használhatjuk fel gyógyításra, mert ezek még olyan zsengék, hogy nem alakult ki bennük a „gyógyító rész”. Nagyjából négy-öt éves korára éri el azt a fejlettségi szintet, amikor már felvághatóak a levelei. Ilyenkor a levelek hossza akár 60, szélességük pedig 8-10 centiméteres is lehet.

Hogyan használjuk?

Metsszünk le egy egész levelet, vágjuk ketté keresztben és a belsejében lévő átlátszó gélt máris alkalmazhatjuk például napégésre. A leveles szár levágása után nem kell megijednünk, hiszen az aloe vera képes önmagát is meggyógyítani, azaz gyorsan lezárni a sérült felületet, egy furcsa gumiszerű bevonat segítségével.

Az aloe vera felhasználása:

Napégés esetén hűsítő és nyugtató gél

Kisebb bőrbetegségek kezelésére

Segíti a levegő tisztulását az otthonunkban

Csípések vagy kisebb vágások esetén gyógyító

Természetes gyulladáscsökkentő, de gyógyír lehet a szem alatti duzzanatokra is

Szuper sminklemosó, természetes, hatékony és valódi bőrápoló

Teát is készíthetünk belőle

Forrás: gardenista.com