A koronavírus új változata egy nagyobb járványt okozhat

HírKlikk 2020. december 21. 17:42 2020. dec. 21. 17:42

Egyelőre keveset tudunk a koronavírus Dél-Kelet Angliában megjelent új változatáról, de nagyon elővigyázatosnak kell lenni, hogy ne csússzunk bele egy a mostaninál is nagyobb pandémiába.

Minden vírus folyamatosan mutálódik, így az önmagában nem meglepő, hogy a koronavírusnak is megjelent egy új változata. Sőt, az eddig ismert koronavírus sem az a változat, ami Vuhanból indult. Európában már két mutáció terjedt el. Muge Cevik, a brit kormány új légúti vírusokkal kapcsolatos tanácsadó csoportjának tagja szerint a koronavírusnak eddig nagyjából 4000 mutációja lehet, amiből körülbelül egy maroknyi az, amelyiknek jelentősége is van – írja a 444.

A Dél-Kelet Angliában felfedezett variáns legfőbb tulajdonsága, hogy 70 százalékkal fertőzőbb, és 0,4 vagy annál nagyobb mértékben növelheti az R-értéket, de nem halálosabb, mint a vírus eddig ismert fajtája. (Az R azt mutatja, hogy egy ember átlagosan hány másikat fertőz meg, és ha 1-nél magasabb az értéke, akkor a járvány erősödik). A tudósok viszont még nem tesztelték laboratóriumi körülmények között, hogy valóban gyorsabban terjed-e ez a változat, egyelőre csak a tapasztalat mondatja ezt, és azt sem tudják, hogy mi lehet az oka a gyorsabb terjedésnek. Az a legvalószínűbb, hogy a mutáció azokban a legyengült immunrendszerű szervezetekben alakult ki, amelyek nem tudták legyűrni a vírust.

Egyelőre sajnos azt sem lehet még megmondani, hogy az új változattal szemben mennyire hatásos a maszkviselés vagy a társadalmi távolság betartása és mennyire véd meg az oltás. Az viszont egyértelmű, hogy könnyebb átvihetősége okán, valószínűleg sokkal többen betegedhetnek és halhatnak meg miatta.