A lélek egészsége

Valentin 2021. május 28. 16:15 2021. máj. 28. 16:15

Testünk nem lehet egészséges, ha a lélek nincs megfelelő állapotban. A mai rohanó, feladatokkal teli világunkban különösen fontos szerepe van a lelki, mentális egészségünknek. Ha feszültek, idegesek, fáradtak vagyunk nem tudunk helytállni sem a munkánkban, sem a családban, a társas kapcsolatainkban.

A világon több, mint 120 millió ember szenved depresszióban. Magyarország különösen érintett a depresszió emelkedésében: minden ötödik ember depressziós. Mindenkinek saját döntése és felelőssége, hogy miként és mennyit foglalkozik a mentális állapotával.

A napi feladatok, a munka elvégzésén túl, szükségünk van a stressz levezetésére. Ezt több úton is lehetséges: sport, meditáció, relaxálás, tánc, kirándulás, hobbi, kreatív időtöltés.

Fontos, hogy ismerjük a pozitív tulajdonságainkat, mert ezek azok az erőforrások, amelyekhez krízis esetén nyúlhatunk segítségként. Tisztában kell lenni a gyengeségeinkkel is, mert ha szembenézünk velük, akkor sokkal könnyebben tudjuk kezelni a konfliktusainkat.

A lelki egészség olyan állapot, amikor minőségi életet élhetünk, megőrzéséért naponta tenni kell.

A mentális egészség nagy mértékben függ a gondolkodásmódunktól. Felmérések kimutatták, hogy azok az emberek, akik optimistán gondolkodnak, meglátják a jó dolgokat a nehézségek esetén is, azoknak javult az egészségi állapotuk, boldogabbnak érezték magukat, több barátjuk volt, és a stressz kevésbé hatott rájuk.

Azok az emberek, akik pozitívabban látják a világot, több erővel rendelkeznek, nem ragadnak bele a problémákba, hanem a megoldásra helyezik a hangsúlyt. Ennek eredménye az, hogy hatékonyabbak a munkában, fizikálisan jobb kondícióban vannak és széles baráti körrel rendelkeznek. Sokkal könnyebben küzdenek meg az esetleges krízisekkel.

Hangulatzavarok sokféle okból és az élet során bármikor megjelenhetnek, gyakran minden figyelmeztető előjel nélkül.

Depresszió és szorongás bárkinél kialakulhat nemre, korra vagy társadalmi körülményekre tekintet nélkül. A tünetei változóak, betegenként nagyon különbözhetnek, és magatehetetlenségig súlyosbodhatnak, akár az életet is fenyegethetik.

Időben történő felismerése és kezelése ezért is létfontosságú. Vegyük komolyan ha baj van. Ne szégyelljünk segítséget kérni.