A nagy melegben fontos a folyadékpótlás

HírKlikk 2021. június 25. 16:55 2021. jún. 25. 16:55

Nyáron, a melegben még azokat is jobban veszélyezteti a kiszáradás, akik egyébként eleget isznak. A vizet folyamatosan pótolni kell, hiszen naponta jókora mennyiséget el is veszítünk, például a vizeleten vagy az izzadtságon keresztül. Nyáron, a melegebb hónapokban éppen ezért, több folyadékra van szükségünk, hogy a kiszáradást elkerüljük.

Az enyhe mértékű kiszáradás „csak" kellemetlenségeket okozhat, de súlyosabb esetben akár az életet is veszélyeztetheti.

Honnan is tudhatjuk, hogy épp a kiszáradás szélén állunk, esetleg már enyhe mértékű kiszáradás is kialakult nálunk? A legfontosabb jele ennek természetesen a szomjúság, de ennek egyrészt nem mindig tulajdonítunk megfelelő jelentőséget, másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy amikor szomjúságot érzünk, már jóval több folyadékot veszítettünk, mint amit egy pohár vízzel pótolni tudunk.

A bőr szárazabbá válását az is okozhatja, ha valaki túlságosan keveset iszik. Ilyenkor a bőr nemcsak fénytelennek tűnik, és a tapintása is kellemetlen, de pirultabb is lehet a szokásosnál. Könnyen ellenőrizhetjük, hogy mennyire van kiszáradva a bőrünk: csípjük össze a kézfejünkön, és figyeljük meg, mennyire gyorsan áll vissza az eredeti állapotára.

A kiszáradás következményeként a vérünk „besűrüsödhet", így a szívünknek keményebben kell dolgoznia, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért eljuttassa a sejtjeinkhez.

Ennek, vagyis a kiszáradásnak  az egyik tünete, hogy sokkal kimerültebbnek, fáradtabbnak érezzük magunkat, nehezebben is koncentrálunk. A megfelelő vérnyomás fenntartásához pedig a vérereknek össze kell szűkülniük, ami fejfájást is okozhat. Onnan tudhatjuk tehát, hogy több folyadékra van szükségünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábban egyszerűnek (vagy legalábbis elfogadhatóan nehéznek) tűnő feladatokat már nem tudjuk sem olyan hatékonysággal, sem olyan sebességgel elvégezni. Ez a szellemi és a fizikai tevékenységekre egyaránt igaz!

Honnan tudhatjuk, hogy elegendő vizet iszunk, vagyis biztosítjuk a szervezetünk számára a tökéletes működéséhez szükséges folyadékmennyiséget? A legbiztosabb módszer erre, ha megvizsgáljuk a vizeletünk színét: ha világos szalmasárga vagy majdnem színtelen, akkor valószínűleg eleget iszunk.

Forrás: egészségkalauz