A legtökéletesebb étel

Valentin 2020. június 9. 16:55 2020. jún. 9. 16:55

A szuperételek tele vannak tápanyagokkal, fehérjével, rosttal és antioxidánsokkal. Éppen ezek emelik ki őket a többi zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövény közül. A táplálkozástudományi szakemberek azonban felhívják a figyelmet, hogy a sokat dicsőített szuperételek közül nem mind érdemli meg az óriási hírverést. Ez alól kivétel az acai-bogyó.

Komoly dolog valamit szuperételnek titulálni. Ennek a szónak a hallatán ugyanis sokan képesek elhinni, hogy egyetlen élelmiszerrel megoldhatják a betegségek vagy éppen az elhízás problémáját. Érdekes látni azt is, hogy a szuperételek többsége egzotikus növény, így még érdekesebbek számunkra.

 

Acai bogyó

Az acai (ászáj) bogyó az amazóniai esőerdőben található. Egy pálmafán nő, és úgy néz ki, mint egy lila színű üveggolyó vagy szőlő. Az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják. Tízszer annyi antioxidáns van benne, mint a szőlőben és kétszer annyi, mint a kék áfonyában. 

A legegészségesebb ételnek tartják, éppen a kiemelkedően magas antioxidáns tartalma miatt. Az acai bogyó hatékonyan segíti a fogyást, mivel rengeteg mikrotápanyagot is tartalmaz. Ennek köszönhetően, természetes úton csökkenti az éhségérzetet, gyorsítja az anyagcserét, tápanyagokkal látja el a szervezetet – ezáltal növeli az energiaszintet.

Erőteljes immunerősítő, segít felvenni a küzdelmet a szabadgyökök káros hatásaival szemben. Az acai bogyó ORAC értéke jelentős, a legmagasabb értékekkel rendelkező gyümölcsök között található! 

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) érték megmutatja, egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabadgyök pusztító és semlegesítő képességét. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk.

Az acai a legtökéletesebb ételek egyike, mivel tele van tápanyagokkal (beleértve vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket), étkezési rostot tartalmaz, ami elősegíti az emésztő rendszer egészséges működését, és segít megállítani az idő előtti öregedést.

Az acai tartalmaz esszenciális zsírsavakat, aminosavakat, növényi szterineket is, amelyek magukhoz kötik a koleszterint. A szterin segít fenntartani a normális koleszterinszintet, szabályozza termelődésének mennyiségét, ezen kívül segíti a prosztata és az egész immunrendszer helyes működését. 

Gazdag E-vitamin forrás is, amely szintén erősíti az immunrendszert. Az emészthetetlen rostok csökkentik egyes rákfajták kialakulásának veszélyét is.

Az acai bogyók proantocianidin tartalma (egy antioxidáns vegyület) arányait tekintve 10-30- szorosa a vörösborban található antocianidoknak. Segít megteremteni az egészséges szív-és érrendszert, az emésztőrendszert.

Növényi szterolokat tartalmaz, köztük beta-szitoszterolt. Napjainkban a szterolokat a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére használják. Az acai bogyóban található teobromin is, amely egy olyan stimuláns, amit gyakran összekevernek a koffeinnel. Hatása azonban más a szervezetre: ez egy gyengébb, nyújtott hatású hangulatjavító stimuláns, míg a koffeinnek azonnali és erős élénkítő hatása van.

Vizelethajtó, értágító és szívizom-stimuláló hatása is nagyban segíti a szervezet egészséges működését.