A terhesség alatt szedett paracetamol a hiperaktivitás és az autizmus tüneteit okozhatja a gyereknél

HírKlikk 2021. június 1. 16:45 2021. jún. 1. 16:45

Összefüggést talált a terhesség alatt szedett paracetamol és a gyereknél kialakuló figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) és autizmus spektrum zavarok (ASD) tünetei között egy több mint 70 ezer gyerek adatait vizsgáló, hat európai kohorszvizsgálaton alapuló kutatás.

A European Journal of Epidemiology című tudományos folyóiratban megjelent kutatás a barcelonai Globális Egészségügyi Kutatóintézet (ISGlobal) vezetésével készült.

Összességében a szakértők 73 881 gyerek adatait elemezték, az információk a paracetamolnak a magzati korban vagy a születés után való kitettségre, az ASD vagy ADHD legalább egy tünetére vonatkoztak. A kohorszvizsgálattól függően az anyák 14-56 százaléka szedett paracetamolt várandóssága alatt – írja az EurekAlert.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik a születés előtt ki voltak téve a paracetamol hatásainak, 19 százalékkal nagyobb eséllyel alakultak ki az ASD tünetei és 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel az ADHD tünetei, mint azoknál a gyerekeknél, akik nem voltak kitéve a paracetamol hatásának.

„Eredményeink megegyeznek korábbi kutatásokéval. Azt is megfigyeltük, hogy a paracetamolnak való kitettség azonos módon van hatással a fiúkra és a lányokra, gyakorlatilag nincs különbség" – mondta Sílvia Alemany, a tanulmány vezető szerzője, az ISGlobal kutatója.

„A bizonyítékok alapján egyetértünk a korábbi ajánlásokkal, amelyek szerint a paracetamol használatát gyerekeknél és terhes nőknél sem kell megtiltani, de csak akkor kellene használni, amikor igazán szükséges" – tette hozzá Jordi Sunyer, az ISGlobal szakértője.

A fejlett országokban a várandós nők 46-56 százaléka vesz be a terhessége valamely pontján paracetamolt, amelyet a várandósok és gyerekek számára a legbiztonságosabb láz- és fájdalomcsillapítónak tartanak. Ugyanakkor egyre több a bizonyíték arra, hogy a paracetamol prenatális hatása összefüggésbe hozható gyengébb kognitív teljesítménnyel, több viselkedésbeli problémával, az ASD és az ADHD tüneteivel.

A paracetamolnak születést követő, gyermekkori kitettség a tanulmány szerint nincs kapcsolatban az ASD tüneteivel.

Forrás: MTI