Erősítsük immunrendszerünket gyógynövényekkel

HírKlikk 2023. október 8. 19:45 2023. okt. 8. 19:45

Itt az ősz, nem árt, ha megerősítjük szervezetünk védelmi vonalát. Ehhez összegyűjtöttünk néhány olyan hazai gyógynövényt, amelyeket jó szívvel ajánlanak természetgyógyászok immunerősítésre, betegségmegelőzésre és patikákban is lehet kapni. Ezeket az immunerősítő gyógynövényeket akár váltogatni is lehet, naponta más-más teát fogyasztva.

A mezei kakukkfűnek komoly immunerősítő hatása van. Sokoldalúan felhasználható: főzéshez, teába, illóolajként, vagy gyógynövényes párnába téve. A gyógytea vagy alkoholos kivonat formájában a legnépszerűbb. Egy-két csésze kakukkfűtea rendszeres fogyasztása segít a szervezet megerősítésében, fokozza az ellenállást a betegségekkel szemben. Ha kell, köhögéscsillapítóként is szolgál, torokfájás esetén gargarizálni lehet vele, és emellett az emésztésre is nagyon jó hatással van. Folyamatosan fogyasztható, nem kell szünetet beiktatni. Fürdővízhez is érdemes adni olykor, nyugtató és értágító hatása miatt.

A fürtös menta kiváló immunerősítő, baktériumölő hatásánál fogva segít a lázcsillapításban, gyulladáscsökkentésben, légúti és húgyúti fertőzéseknél egyaránt. Megfázásos betegségeknél nélkülözhetetlen: hatékonyan csillapítja a köhögést, orrdugulás, hörgőgyulladás esetén pedig inhalálni is lehet vele. Emellett a fürtös menta emésztésjavító hatását is feltétlenül érdemes megemlíteni. Napi 1-3 csészével korlátlan ideig iható.

A csipketea C-vitamin-tartalma kivételes, ami azért fontos, mert a C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekező képességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Erősíti az érfalak rugalmasságát is, ezért érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére is érdemes inni. Fontos tudni, hogy a csipkebogyóteát forrázni tilos, mert a C-vitamin hő hatására elbomlik. A legegyszerűbb, ha szobahőmérsékletű vízbe tesszük, és minimum 5-6 óráig állni hagyjuk. Naponta iható.

A kasvirág (Ehinacea) is a népszerű, immunrendszerre ható gyógynövények egyike. A növény számos illóolajat, flavonoidokat, poliszacharidokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a megfázás megelőzéséhez. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást, valamint fokozottabb működésre készteti az immunrendszert. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Gyógyászati célra az Echinacea tinktúra vagy tea formájában használható. Vannak esetek, amikor azonban használata nem ajánlott: várandós és szoptató nőknek, 12 éves kor alatt, krónikus progresszív betegségek (például sclerosis multiplex), autoimmun betegségek, valamint immunszuppresszív kezelések esetén is kerülni kell a használatát.

Az orbáncfű, bár elsősorban antidepresszánsként ismerjük, az egyik legerősebb immunerősítő hatású gyógynövényünk. Az orbáncfű tea vírusölő tulajdonsága miatt akár herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál is bevethető. Csak kúraszerűen fogyasztandó: immunerősítésre, hangulatzavarokra, alvásproblémákra napi 1 csészével lehet inni belőle esténként, de két hét után feltétlenül négy hetes szünetet kell tartani. 18 éves korig, terhesség alatt, valamint epeköveseknek, vérhigítót szedőknek ellenjavallt. A fogamzásgátlók hatását csökkentheti, fényérzékenységet okozhat. Feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdené fogyasztani!

Forrás: Györgytea

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom