Felütötte a fejét a gyermekbénulás Ukrajnában

HírKlikk 2021. október 31. 08:15 2021. okt. 31. 08:15

Szörnyű hír érkezett a szomszédunkból. Ukrajnában ismét felütötte a fejét a gyemekbénulás, a poliomielitisz. Mindezt még ijesztőbbé teszi, hogy fenyegető méreteket öltött azoknak a gyermekeknek a köre, akik nincsenek beoltva gyermekbénulás ellen. 

Sok év után, egy 17 hónapos csecsemő kapta el a veszélyes fertőzést. Ezt Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos jelentette ki. Az Egészségügyi minisztérium sajtószolgálatára hivatkozva, az rbc.ua hírportál adta hírül. 

A jelentés szerint a Technogén-környezetbiztonsági és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottságának ülése határozatot fogadott el, amelyben utasította a megyei állami adminisztrációk vezetőit, hogy intézkedjenek a nem immunizált gyermekek poliomielitisz elleni beoltásáról 5 éves korig bezárólag. Ezen kívül egész Ukrajnában megerősítik a gyermekbénulásos esetek járványügyi felügyeletét – írja a magyar nyelvű Karpat.in.ua  hírportálra hivatkozva a Liner.

Ihor Kuzin hangsúlyozta, „sürgősen meg kell erősítenünk a többi gyermek védelmét, akik mostantól ki vannak téve a fertőzés veszélyének. A kicsik 5 éves korig legfogékonyabbak a gyermekbénulásos fertőzésre.” Hozzátette, hogy az október 1-jei állapotoknak megfelelően, az egy éves kor alatti gyermekeknek mindössze 57,9 százaléka van immunizálva a poliomielitisz elleni vakcina három adagjával. Kárpátalján ez a mutató csupán 49,7 százalék. A gyermekbénulás elleni nyájimmunitás kialakításához az átoltottságnak 95 százaléknak kell lennie.