Figyelmeztet a NÉBIH: a csontot is károsíthatja a zöld smoothie

HírKlikk 2019. május 15. 04:00 2019. máj. 15. 04:00

A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara – amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek.

A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek - írja közleményében a Nébih. Két komoly fenyegetést említenek: a vesekő kockázatát és a csontok károsodását.

A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara – amelyek magas oxálsav tartalommal rendelkeznek. Ezeket általában főzve - hőkezelést követően - szokás megenni, aminek köszönhetően oxálsav 30-87 százalékkal csökken.

Nyersen viszont tele vannak oxálsavval, aminek több egészségügyi hatása is lehet. A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsav bevitele fokozza a vesén keresztüli kiválasztást. Az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója.

További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és így elősegíti a csontok demineralizációját, leépülését. A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrát-bevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget, illetve a nyersen fogyasztott zöldségek helytelen kezelése és tárolása a penész és baktériumok elszaporodásának is kedvez.

Amit a Nébih ezért javasol: a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg; a magas oxálsav tartalmú zöldségeket - például sóska vagy spenót - forrázzuk le, tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, így csökkentve savtartalmát; törekedjünk változatosságra a turmixok összetevőiben is.

Forrás: Hírklikk