Fogyaszd el a világ egyik legegészségesebb gyomnövényét - receptek

HírKlikk 2017. július 15. 15:17 2017. júl. 15. 15:17

Aki próbálta már kiirtani a kockakő közül, tudja, hogy nagyon nehéz megszabadulni tőle. A kövér porcsin miatt valószínű már sokan bosszankodtak, hiszen nem csak a szépen rendezett udvarunkat, hanem a veteményest is rövid idő alatt képes ellepni. Áldásos hatását azonban kevesen ismerik.

A kövér porcsin(Portulaca oleracea) az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. E zsírsavak egyébként még a halolajban fordulnak elő.

Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki.

A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Ásványi sókat is tartalmaz: kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort. Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó.

Elrágva erősíti a foggyökereket és megszünteti a fogínyvérzést.Eredetileg Indiában és Perzsiában őshonos, de manapság már minden utcasarkon kíméletlenül felüti a fejét.

Egyes kultúrákban direkt termesztik, és ízletes ételeket készítenek belőle. Máshol pedig alig várják, hogy kihúzzák, és eldobják, elégessék, hogy gyökeresen megszabaduljanak tőle.

Ha egy kicsit más szemszögből nézzük a húsos levelű, apró virágú növényt, akár szép díszítő is lehet, hiszen elég mutatós. Magjai ellenállóak, így akár negyven évig is képes fennmaradni, és szaporodni, ritkán hatnak rá a gyökeres kiirtására szolgáló vegyi fegyverek.

Mivel ilyen szupererős a magja, talán ez is a magyarázat arra, hogy miért ilyen hatékony gyógynövény is egyben.

Bármennyire is hihetetlen az egyik legerősebb immunerősítő, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz Omega 3-zsírsavat.

Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott.

Mint megelőző szert az öregedés folyamatának lassítására alkalmazzák. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.

A zöld leveles zöldségek társaságában a porcsin tartalmazza a legtöbb A-vitamint, mely szükséges a szem egészségének megőrzéséhez, és a rákos betegségek elkerülése érdekében.

Ha kövér porcsin van a kertünkben, semmiképp ne dobjuk ki. Fogyasszuk el!

Receptek:

Porcsinfőzelék:

2 evőkanál zsemlemorzsát megpirítunk egy kevés vajon. 500 g porcsinlevelet ráteszünk és megpuhítjuk. Húslével felöntjük és tejföllel ízesítjük. Esetleg zabpehellyel meghinthetjük. A spenóthoz hasonló módon is készíthetünk belőle főzeléket.

Porcsin franciásan:

250 g porcsinlevelet lobogó sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Extra szűz olíva olajon petrezselyemzölddel, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval hirtelen átsütjük.

Házi tejben vagy húslevesben beáztatott száraz kenyérrel puhára főzzük, reszelt házi sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk és vajdarabokat rakunk a tetejére. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyló sárga nem lesz.

Párolt porcsin:

Fiatal porcsin leveleket gyűjtünk, 200 g levelet vízben puhára párolunk, robotgéppel pépesítjük, kicsit megsózzuk, majd tejszínnel ízesítjük. Köretként esszük.

Porcsin saláta:

A zsenge, megmosott, kb. 250 g porcsinlevelet az alábbi öntettel összekeverjük.
Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma. De finom más salátához keverve is, vagy saláta tetejére szórva.