Hízókúra

Bánky Erika 2015. augusztus 5. 17:30 2015. aug. 5. 17:30

Fogyókúráról sok cikk megjelent, rengeteg tippet találunk, de hízókúráról nem igazán tájékozódhatunk, pedig vannak sovány emberek is, akik hízni szeretnének, rájuk férne pár plusz kiló, hogy szervezetük megerősödjön.

A soványság oka és segítség

A kóros soványság több okra vezethető vissza. Elégtelen fehérje és szénhidrát bevitel, helytelen táplálkozás, lelki eredetű kóros lesoványodás (anorexia), de a fejlődő országok szegényebb néprétegeiben illetve Európában a rossz szociális környezetben élők között egyaránt előfordul. A felnőttkori rohamos vagy lassú lefogyást számos betegség is okozhatja pl. pajzsmirigy túlműködése, rák, vagy krónikus fertőző betegségek (pl. tbc, AIDS).

Mit tegyünk a hízás érdekében?

Hízókúra céljából általában a gyakori kisebb étkezéseket tanácsolják az orvosok. Naponta 3 óránkénti étkezés a javasolt. Fontos a kellő kalória és szénhidrátbevitel, változatos étkezés (ne mindig szendvicset egyen, hanem egyik nap főzeléket, másik nap rizses húst, vagy burgonyát stb.) A burgonya magas fehérje, rost és C-vitamin tartalma miatt jó választás hízókúra esetén. Mindennap igyon egy pohár joghurtot, egyen sajtot, fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt. Reggelire nyugodtan ehet péksüteményt a kakaóhoz, kávéhoz.
A hizlaló étrend bőven tartalmazzon cukrot, mézet, édességet, vajat.

Főzések során olyan konyhatechnológiákat alkalmazzunk, amelyek az ételek energiatartalmát növelik! Ilyenek a dúsítás (pl. szórja meg a rántottáját sajttal), a habarás (a liszt mellett tejet, tejfölt, tejszínt, tojássárgáját használjunk), mártásokkal való tálalás. Főzéshez használjon olíva vagy tökmagolajat. A növényi olajok szívbarát zsírokat tartalmaznak, segítenek az egészséges hízásban.

Vásárlások során az energiában gazdag, zsírosabb tejtermékeket, sajtokat, gabonákat, vörös húsokat (sertés, marha, lazac), tojást,olajos magvakat (mandula, dió, napraforgómag) trópusi gyümölcsöket (banán, ananász, papaya, avokádó stb.),és zöldségeket (brokkoli, tök, patiszon stb.) válassza.
Az olajos magvak választása jó és egészséges. Önmagában is finom, de salátába vagy müzlibe keverve is kiváló.

A vörös húsokban rengeteg a fehérje, vas és koleszterin tartalom. Fogyasztásukat az orvosok a magas koleszterin tartalom miatt heti 1-2 alkalommal javasolják.
Zsírosabb tejtermékek nemcsak a hízást segítik elő, hanem több ásványi anyaghoz és vitaminhoz juttatják szervezetünket.

Trópusi gyümölcsök természetes cukortartalmuk miatt energiával látják el a szervezetet, így kiváló választás hízókúránál. Fogyassza őket étkezések között és gondoskodhat szervezete tápanyagpótlásáról.

Az avokádó ízletes és magas zsírtartalmú zöldség. E és B-vitamin tartalma is magas, így nemcsak a súlygyarapítást, hanem az egészséget is támogatja.

A tojás tele van vitaminnal, fehérjével, jó koleszterinnel és értékes tápanyaggal.

A helyes étrend kiválasztása mellett ne feledkezzen el a mozgásról, sportolásról sem.