Van segítség a begipszelt végtag mellé

HírKlikk 2019. január 22. 12:04 2019. jan. 22. 12:04

Egyszerre minden megváltozik, amikor egyik végtagunkra gipsz kerül. Amikor a legelemibb mozdulatot is nehezünkre esik megtenni, hirtelen ráébredünk arra, hogy egészségesen mennyi mindent természetesnek vettünk.

Hétköznapi, egyszerű teendőink egyszeriben sziszifuszi nehézségű, véget nem érő, megerőltető feladathalmazként tornyosulnak előttünk. Természetesen alkalmazkodunk a megváltozott helyzethez, de aki megteheti, keresi azokat a praktikus megoldásokat, amelyek megkönnyítik a járást, a tisztálkodást, a begipszelt végtag megkímélését a minél hamarabbi gyógyulás érdekében. A következő négy termék ebben nyújt segítséget.

1. Zuhanyzsák

Kikerülhetetlen probléma a tisztálkodás során úgy megvédeni a begipszelt, bekötözött végtagot, hogy azt véletlenül se érje egyetlen vízcsepp sem. Átmeneti megoldásnak a szemeteszsák tökéletes, hosszabb távon azonban érdemes beszerezni egy zuhanyzsákot vagy fürdőzsákot, amely maximális biztonsággal megóvja a nedvességtől féltett végtagot az öntapadó szalag segítségével. Az átlátszó zuhanyzsákok különböző méretben, 3 darabos csomagban kaphatóak karra és kézre, vagy lábra és lábfejre egyaránt.

2. Járótalp

Szerencsésebb esetben az alsó végtagra járógipsz kerül, és ha korlátozottan is, de előbb-utóbb a járógipszet viselő beteg szeretne kimozdulni otthonról. Természetesen szóba sem jöhet a cipő viselése, de a járógipszhez nem is szükséges, a bekötözött láb pedig nem is férne bele. De mivel a cipővel ellentétben sem a járógipszet, sem a kötözést nem cserélhetjük le kedvünk szerint, miután hazaértünk, és a kikandikáló lábujjakat sem tolhatjuk zuhany alá, érdemes előre gondolkodni, és megelőzni a szabadban, az utcán szennyeződött gipsz vagy kötés és lábujjak ronda látványát.

Ezen felül gondolnunk kell a higiéniára, a csapadékos időjárásra is. Ezekre a problémákra a járótalp nyújt megoldást. Száraz, meleg időben a nyitott, szandál jellegű járótalpat, csapadékos, hideg időben a zárt, cipő jellegű járótalpat érdemes választani a megfelelő begipszelt lábméretben. Alkalmazhatóak jobb és bal lábra egyaránt, de az igényeknek megfelelően léteznek speciálisan jobb vagy bal lábra kialakított járótalpak is.

3. Járóbot

Abban az esetben, amikor a sérült lábat a lehető legkevesebb terhelésnek szabad kitenni, járóbotra, mankóra is szüksége lehet a betegnek. Nem árt, ha a funkcionalitás mellett a járóbot olyan további hasznos tulajdonsággal is bír, mint például az állítható magasság, táskaméretre összecsukható kivitel, hangtompítás a botvéggumi segítségével, csuklópánttal való felszereltség az ügyintézések megkönnyítése érdekében vagy esetleg a divatos forma.

4. Multifunkciós ágytálca

A begipszelt végtag leghamarabb ágynyugalomban gyógyul be, hiszen így kíméljük meg leghatékonyabban a felesleges mozdulatoktól. Ilyenkor jól jön egy multifunkciós ágytálca, amely egyaránt használható ágyban való étkezésre, olvasásra, internetezésre. A két egymástól független asztallap lehetővé teszi, hogy egyszerre tehessünk poharat a kisebbikre és olvassunk a nagyobbik, állítható dőlésszögű asztallapon, amelyet praktikus, lecsúszást megakadályozó szegéllyel szereltek fel a gyártói.

Forrás: Hírklikk