Ámokfutó lövöldözött a prágai egyetemen, több ember meghalt

HírKlikk 2023. december 21. 17:45 2023. dec. 21. 17:45

Több ember meghalt és tucatnyian megsebesültek a Prága központjában lévő Károly Egyetem bölcsészkarán.

 A hatóságok közölték, hogy az egész teret és több utcát lezártak az egyetem körül − írja az IndexBBC hírét idézve. 

Hirtelen lövéseket hallottam − mondta a Dnes cseh hírügynökségnek egy szemtanú, aki a helyszínen volt.

A Károly Egyetem Prága óvárosában található, mintegy 500 méterre a történelmi Károly-hídtól, ahol általában rengeteg turista tartózkodik.

Frissítés:

Legkevesebb tíz halálos áldozata és több mint harminc sebesültje van annak a lövöldözésnek, amely csütörtökön délután történt Prága belvárosában, a Károly Egyetem bölcsészkarának Ján Palach téri épületénél − közölte a prágai mentőszolgálat az MTI szerint.

"A számok még változhatnak, kilenc ember állapota nagyon súlyos, 5-6-é pedig közepesen súlyos" − áll a közleményben.

A tragédia okai egyelőre ismeretlenek. Több médium azt jelentette, hogy a fiatalember korábban agyonlőtte az apját, és a rendőrség csütörtökön délben körözést adott ki ellene. Ezt követően történt a súlyos incidens.

A rendőrség és a mentőszolgálat röviddel a lövöldözés után nagy erőkkel vonult ki a Palach térre, a bölcsészkar épületét és annak környékét azonnal lezárták. A lövések idején a bölcsészkar épületében mintegy 200-300 ember tartózkodott, s a környéken is nagyon sokan voltak. A rendőrség felkérte a prágaiakat és a turistákat, hogy ha lehet, kerüljék el a környéket, az ott lakókat pedig arra, hogy ne hagyják el otthonukat. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint diákok feltett kézzel léptek ki az épületből annak kiürítése közben.

Menczer Tamás: nincs tudomásunk arról, hogy lenne magyar az áldozatok vagy sérültek között

Menczer Tamás közölte: a magyar nagykövetség kapcsolatban van az egyetemmel és a rendőrséggel.

"Együtt érzünk az áldozatok családtagjaival és a sérültekkel, akiknek teljes testi-lelki felépülést kívánunk, imáinkban is velük vagyunk" - fogalmazott az államtitkár.

Hozzáfűzte, a fejleményeket folyamatosan figyelik.

Frissítés:

Már 15 halott van a lövöldözés miatt, a prágai Károly Egyetemen diákja volt a merénylő.

A rendőrség megerősítette, hogy az egyetem művészeti tanszékének diákja volt a támadó. A 24 éves férfi egy Prágától 21 kilométerre lévő településről származik, és ma ott holtan találták meg az apját.

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom