Egy magyar cég digitális mikroszkópjaival elsőként vizsgálták a koronavírust

HírKlikk 2021. június 10. 15:47 2021. jún. 10. 15:47

Az Európában piacvezető 3DHISTECH Kft. vezérigazgatója önszorgalomból kezdett programozást tanulni az orvosi egyetem mellett. Ma világszerte használják gyógyításhoz a cége digitális mikroszkópjait.

Molnár Béla, a mára 8,6 milliárd forintos árbevételű, digitális mikroszkópok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó, Európában piacvezető 3DHISTECH Kft. vezérigazgatója a '90-es évek elején a Debreceni Egyetem orvosképzésén tudományos diákmunka keretén belül programozást kezdett tanulni.

Akkor még nem is sejtette, hogy négy évtizeddel később, egy világjárvány elején, a cége által fejlesztett digitális mikroszkóp az elsők között lesz, amivel a járványt okozó vírus szövettani hatásait vizsgálni kezdik. Pedig 2020. első hónapjaiban a 3DHISTECH Kft. digitális mikroszkópjával is vizsgálták a koronavírust Vuhanban, mielőtt az így szerzett információkat megosztották volna a világgal – írja a G7.

„Az orvoslás még manapság is egy bizonytalan szakma. Tudjuk, hogy egyes tünetek ismeretében, milyen betegségekre lehet következtetni, és ezek alapján milyen gyógyszert kell adnunk. És engem zavart, hogy előírás és protokoll szerint kell eljárni. Igazából általánosan a bizonytalanság és az erre való válaszkeresés motivált abban, hogy a daganatok kialakulásának okait kezdjem kutatni" – mondta Molnár Béla a portálnak. Az apjának volt egy kereskedelemmel foglalkozó cége, amit ő úgy vett át, hogy a cég fő profilja az orvosipari fejlesztés lesz.

A kilencvenes évek közepén a céggel először a német Carl Zeiss mikroszkópjaihoz fejlesztettek mesterséges intelligencián alapuló képfeldolgozási szoftvereket. Több kutatási pályázaton is sikeresen szerepeltek, és a cég fejlődésének második nagy lépcsőfoka az volt, amikor 2003-tól kezdve, belevágtak saját hardvereik gyártásába. Az első darabokat olyan akadémiai intézeteknek, kutatóintézeteknek adták, amik utána referenciaként szolgálhattak.

„És mivel a gépeink is jók voltak, a fejlesztéseink is jók voltak, így juthatott el ez öt-tíz év múlva oda, hogy elkezdhettünk technológiát diktálni a nagy cégeknek" – mesélte Molnár, aki szerint a legújabb technológiák megcélzásával a két-három éves versenyelőnyt máig is tartani tudják.

„A prototípusokba tudunk invesztálni nagyon hamar kis pénzeket is, és igen gyorsan tudunk dönteni. A nagyok ellen csak ezzel a gyorsasággal tudjuk felvenni a versenyt” – mondta Molnár. Emellett a cég másik nagy erősségének a fejlesztőiket tartja, akik szerinte sokkal szabadabban dolgozhatnak, mint ahogy a külföldi versenytársaknál vagy magyarországi multiknál tehetnék.

Arra a kérdésre, hogy mit lát most a cég legnagyobb kihívásának, Molnár a szabályozást említette meg: szerinte ugyanis az utóbbi időszakban a patológiát – a radiológiához hasonlóan – a sajátosságok figyelmen kívül hagyása mellett szabályozták újra, ami korlátozza a patológiákat az újabb technológiákon alapuló eszközök beszerzésében.