Egyszerű kézmozdulattal jelezhetjük ha bajban vagyunk

HírKlikk 2021. július 22. 15:20 2021. júl. 22. 15:20

A külföldön már használt mozdulat lényege, hogy a segítségre szoruló személy némán tud jelezni, anélkül, hogy az őt fenyegető észrevenné azt.

A magyar rendőrség egy új, nemzetközileg már elfogadott segélykérő kézmozdulatot vezet be hazánkban. Ezzel egy egyszerű mozdulattal figyelmeztethetik a környezetüket arra, hogy azonnali segítségre van szükségük, azok, akiknek a körülményeik miatt – például fenyegetettség – telefonon vagy más módon erre nem lenne lehetőségük.

Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudnak segítséget kérni, „a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetősége van egy új eszköz használatára, a néma segítségkiáltásra, amivel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől” – áll a rendőrség közleményében.

A mozdulat először Kanadában jelent meg, de a közösségi médiában már hazánkban is felfigyelhettünk rá. A rendőrség készített egy animációt a kézmozdulat helyes használatáról, amit itt tud megnézni: