Hírességek, akik haláluk után is sok pénzt keresnek

FSP 2023. december 25. 07:25 2023. dec. 25. 07:25

Az idén nem ment igazán jól a halott hírességeknek, ám örököseiknek így sincs okuk a panaszra: „összjövedelmük” 470 millió dollárra rúgott az elmúlt évben, s bár ez a szám mintegy 70 százalékos csökkenést mutat a 2022-es 1,6 milliárdos „bevételhez” képest, leszármazottaik, vagy/és jogtulajdonosaik még így is sokat kerestek rajtuk. A Forbes összesítése alapján készült összeállításunkból látható, hogy a halott hírességek közül ebben az évben kizárólag zenészek értek fel a dobogóra, s négy év után ismét Michael Jackson vezeti a legtöbb pénzt termelő halott híreségek rangsorát.

1. Michael Jackson. A 2009-ben elhunyt énekes 2023-as bevétele 115 millió dollár volt, ami jelentősen meghaladja az általa 2022-ben megkeresett 75 millió dollárt. Jackson legutóbb 2019-ben szerepelt az élen, s azt, hogy az idén újra a képzeletbeli dobogó legfelső fokára került, elsősorban az „MJ: The Musical” című Broadway-sikernek köszönheti, ami 85 millió dollárt hozott. Szintén milliók származnak a Las Vegas-i Cirque du Soleil show-ból, a Michael Jackson ONE-ból. A Forbes jóslata szerint Jackson jövedelme várhatóan tovább fog növekedni, mert már készül a Michael című életrajzi film Antoine Fuqua rendezésében Jackson unokaöccsével, Jaafarral a főszerepben.

2. Elvis Presley. Az énekes már 1977 óta halott, de 2023-ban még mindig képes volt 100 millió dollárt termelni. Nem véletlenül: Elvis Tennessee-beli egykori otthona, a Graceland, az elmúlt 12 hónapban mintegy hatszázezer látogatót vonzott, mindemellett az ingatlannak a jegybevételeken kívül számos más bevételi forrása is van. Miután Elvis egyetlen lánya, Lisa Marie Presley januárban meghalt, volt felesége, Priscilla és unokája, Riley Keough jogi vitába keveredett Elvis egykori birtokainak irányításáért. A jogi csatározások eredményeként a 34 éves színésznőként ismert unoka lett mindkettő egyedüli megbízottja.

3. Ray Manzarek. A The Doors néhai, 2013-ban elhunyt billentyűse, Ray Manzarek és most 77 éves gitárosa, Robby Krieger tulajdonában lévő zenei jogok az idén lezárult egyezség értelmében a Primary Wave-hez kerültek. A 45 millió dollárral együtt járó kiadási jogok mellett a védjegyek, a kereskedelmi értékesítésből és a kapcsolódó tevékenységekből származó bevételek is a lemezkiadónál landoltak. A Doors többi tagjának – John Densmore dobosnak és Jim Morrisonnak – hagyatékát kezelő illetékesek megőrizték részesedésüket.

4. Dr. Seuss. Ötmillió dollárral maradt le a dobogóról az 1991-ben elhunyt és 2023-ban 40 millió dollárt „kereső” Theodor Seuss Geisel. A német származású amerikai író, karikaturista bevételének nagy része könyvei kiadásából, a többi pedig klasszikus karaktereinek, például a Grincsnek, a Kalapos macskának és a Loraxnak a licenceiből származik.

5. Charles M. Schulz. Ha elsőre nem ugrana be, hogy kiről van szó, segítünk: az illető nem más, mint Snoopy és Charlie Brown megalkotója, akinek bevétele (2023-ban 30 millió dollár) és helyezése (2022-ben 10. volt a listán) is nőtt ebben az évben. Mindez az Apple-lel való együttműködés folytatásának köszönhető.

6. Prince. Az énekes 2016-os halálával nem ért véget zenéinek kiadása. Még novemberben megjelent klasszikus, 1991-es Diamonds and Pearls című albumának remasterelt változata. Az album negyvenhét kiadatlan dalt és több órányi, soha nem látott koncertfelvételt is tartalmaz. (Az énekes idei „jövedelme” 30 millió dollár volt.)

7. Whitney Houston már 11 éve (2012 óta halott), ám 30 millió dolláros bevétel így is összejött ebben az évben. Az énekesnő az idén lett volna hatvan éves, nyilván ez az évforduló is jótékony hatással volt a bevételeire. A „Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody” című életrajzi film nagyjából 60 millió dollárt hozott világszerte, mindemellett a MAC Cosmetics sminkkollekciót adott ki a hagyaték kezelői, Houston sógornője, Pat Houston és a Primary Wave közreműködésével.

8. John Lennon. Az 1980 decemberében lelőtt Beatles-tag bevételei – főként egyéni zenei katalógusának és Beatlesből származó részesedésének köszönhetően – folyamatosan nőnek: a Lennon-McCartney szerzőpáros tagja az idén 22 millió dollárt keresett. Ezzel még nincs vége a keresmények sorozatának: nemrégiben jelent meg a Beatles utolsó közös dala, a Now and Then, amely a mesterséges intelligencia segítségével Lennon 1970-es évekbeli egyik demóján alapul.

9. Bob Marley. Halála után több mint negyven évvel továbbra is nagy a kereslet a legendás reggae énekes zenéje és minden iránt, ami a nevéhez köthető. Feltűnik fülhallgatókon, cipőkön és persze különböző kannabisz-termékeken is. Az év elején Jamaikában megnyílt az első Bob Marley kannabiszbolt is, jövőre pedig moziba kerül a Bob Marley: One Love című film Kingsley Ben Adir főszereplésével. (Idei kereset: 16 millió dollár.)

10. Bing Crosby. Az 1977-ben elhunyt Crosby idei bevételének (14 millió dollár) jelentős része karácsonyi dalaiból származik. Hagyatékának kezelője kiadta a Bing Crosby’s Christmas Gems posztumusz albumot, amely archív anyagokat és ritka felvételeket tartalmaz.

11. George Harrison. A Beatles már 22 éve halott gitárosa John Lennonhoz hasonlóan folyamatosan részesedik a Beatles hagyatékából és szólózenéjének jogaiból. (Idei keresménye 14 millió dollár.)

12. Arnold Palmer. A 2016-ban elhunyt sportoló The King becenéven az ötvenes évek egyik legnépszerűbb profi amerikai golfozója volt. Vagyonát a sporttal szerezte, halála után azonban elsősorban saját üdítőital-márkájából, a limonádét és a jeges teát egyesítő Arnold Palmerből kerestek az idén 10 millió dollárt az örökösei.

13. Marilyn Monroe. A rangsor helyezettjei közül legrégebben (1962-ben) elhunyt színész és szexszimbólum nevét, a róla készült képeket és sziluettjét világszerte mintegy 100 márka használja, köztük a Dolce & Gabbana, de még a Lego Group is. Műszempillák, műkörmök, fehérneműkollekció és a Zeblocks NFT-kollekciója is szerepel az idei portfolióban. (Mindez 2023-ban 10 millió dolláros bevételre volt elegendő.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom