Kiderült, több tízezer éves a legősibb kőeszközök eredete

HírKlikk 2021. március 28. 20:00 2021. márc. 28. 20:00

Dr. Alastair Key, a Kenti Egyetem antropológusa és kollégái tanulmányukban azt írják, pontosították a legősibb ismert kőmegmunkálási technikák datálását – számol be az egyetem oldala. A kutató szerint az olduvai és az acheuli kultúra eszközei a véltnél több tízezer évvel korábbiak lehetnek, ezekhez a kultúrákhoz köthetőek a legősibb ismert, jól dokumentált kőkészítési eljárások.Az új eredmények segíthetnek pontosítani a korai felmenőinkre vonatkozó tudományos képet, írja a National Geographic.

A csapat olyan statisztikai modellezést alkalmazott, amelyet csak a közelmúltban kezdtek el régészeti vizsgálatokban használni. Az új számítások alapján, az olduvai eszközök 2,617-2,644 millió éve jelenhettek meg, vagyis a vártnál 36-63 ezer évvel korábban. Az acheuli technológia ezzel szemben 1,815-1,823 millió éves, tehát a véltnél legalább 55 ezer évvel ősibb lehet.  

A korai megmunkált kőeszközöknek köszönhetően, eleink új tápláléktípusokhoz férhettek hozzá, ami nagyban befolyásolta az evolúciót, így az agy fejlődését.

Az új eszközök ráadásul az egyéb eszközökre is komoly hatást gyakoroltak, a jobb kőtárgyakkal például kifinomultabb kőeszközöket alkothattak.  

Key szerint felfedezésük egyik legfontosabb következménye az, hogy nagy valószínűséggel jelentős régészeti leletek várnak még azonosításra. Bár a szakértők eddig is sejtették, hogy ősibb eszközöket is találhatnak, a friss adatok jelentik az első kvantitatív becslést arra vonatkozóan, hogy nagyjából milyen korúak lehetnek ezek a tárgyak.