Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit

HírKlikk 2024. november 20. 12:30 2024. nov. 20. 12:30

A dunaharaszti Karl Cukrászdáé lett az év diós bejglije és szintén ez a cukrászda nyerte az ínyenc kategóriát Bíboros nevű bejglijével, míg az év mákos bejglijének járó díjat a budapesti Még1kiflit Kézműves Pékség kapta – tájékoztatta a Magyar Cukrász Ipartestület az MTI-t kedden.

Közleményük szerint idén ötödik alkalommal hirdették meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. A megmérettetés célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A hagyományos diós kategóriában az aranyérmet Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) nyerte el. Az ezüstérmet Fazekasné Both Anikó (Both Cukrászda, Tolna), a bronzérmet pedig Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest) kapta.

A hagyományos mákos kategóriában az aranyérmet Bánki Viktornak (Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest) ítélték oda. Ezüstérmes lett Virágh Krisztina (Némi Kenyér Pékség, Budapest), a bronzérmet pedig Szabó Zsombor (Mignon Cukrászda, Debrecen) kapta.

Az ínyenc kategóriában Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) nyerte az aranyérmet Bíboros elnevezésű bejglijével, amely egy aszalt szilvás, vörösboros, diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt-töltelékes, hagyományos pozsonyi tésztával készült bejglikülönlegesség.

Az ezüstérmet Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) Téli Ambrózia elnevezésű bejglije, míg a bronzérmet Vámosi Péter (Karl Kávézó, Dunaharaszti) Csendes éj mannája elnevezésű süteménye kapta.

A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) lett.

Mint a közleményben kiemelték az idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla és mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő" zsűritagok is csatlakoztak – áll a közleményben.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom