Kővé dermesztett banán és más kísérletek

HírKlikk 2024. szeptember 28. 12:35 2024. szept. 28. 12:35

Sikeres volt a hétvégén megrendezett újabb Kutatók éjszakája. Ötvenkét településen 250 intézmény mintegy 2600 programmal várta az érdeklődőket.

Nem mindennapi tudományos show-műsorral készült a Kutatók Éjszkája alkalmából a Bay Zoltán Kutatóintézet. A tudósok a 47-es villamos Móricz Zsigmond körtéri megállójában látványos kémiai és fizikai kísérletekkel kápráztatták el az érdeklődőket, akik ezúttal nemcsak szemlélői, de résztvevői is lehettek a robbanásokkal, égéssel és fényjátékkal tarkított flashmobnak. 

Vida Ádám, a központ K+F-igazgatója hangszóróval és mikrofonnal érkezett a térre, hogy felhívja a járókelők figyelmét a kísérletekre. A tudós és csapata elsőként a nem newtoni folyadékkal ismertette meg az utazóközönséget. A különleges tulajdonságokkal rendelkező anyagba kicsik és nagyok is örömmel mártották bele a kezüket. A következő kísérletben az elektromosság került a középpontba. Ádám és segítői egy rézcsövön átdobott mágnessel szemléltették az elektromágnesességet, amit rögtön egy látványos égési kísérlet követett.

A csapat mínusz 196 fokos folyékony nitrogénnel dermesztett kővé egy banánt, amit aztán kalapáccsal verhettek szét a nézelődők. Míg a gyümölcs megfagyott, az igazgató elmondta, ezt a nagyon hideg folyadékot úgy tudjuk ráönteni a kezünkre, hogy nem esik bajunk, mert a bőrünk légpárnás védelmet nyújt, amiről a csaknem mínusz 200 Celsius-fokos hidrogén lepereg. 

„A most tizenéves gyerekek feladata lesz a jövőben, hogy megoldják a világ globális problémáit. Ez nem azt jelenti, hogy a felnőtt korosztálynak már nincs feladata ma, hanem azt, hogy a mi dolgunk az, hogy kitaláljuk, milyen eszközökkel és folyamatokkal fognak tudni tenni a gyorsuló globális felmelegedés ellen. Ezért is adjuk ma a kezükbe a kísérleteket, hogy megtapasztalhassák, a tudomány mindig megoldás” – fogalmazott Vida Ádám.

Magyarországon először 19 éve rendezték meg a Kutatók éjszakáját. Ilyenkor kutatóintézetek, egyetemek, könyvtárak, levéltárak, múzeumok, nyitják meg kapuikat a nagyközönség előtt, hogy betekintést nyújtsanak a különböző tudományterületek titkaiba.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom