Magyaroknak is szerepük volt a Velencében Ezüst Oroszlán-díjat nyert filmben

HírKlikk 2024. szeptember 8. 10:15 2024. szept. 8. 10:15

A legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt nyerte meg a magyar származású zsidó építészről szóló The Brutalist című film a velencei filmfesztiválon. Adrien Brody volt a főszereplője. A Brady Corbet rendezte film társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) volt, a vágó pedig Jancsó Dávid. A filmnek ítélték egyben a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját, a versenyprogram legjobb filmjének járó FIPRESCI-díjat és a Mediterrán Egyetemek Szövetségének díját, az UNIMED Díjat is.

A filmet 2023-ban forgatták túlnyomórészt Magyarországon, a forgatás szervíz munkáit Petrányi Viktória és Mundruczó Kornél közös filmprodukciós társasága, a Proton Cinema végezte. A The Brutalist a magyar származású zsidó építész, Tóth László útját mutatja be, aki 1947-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. Kezdetben szegény volt, de hamarosan elnyert egy munkát, amely megváltoztatta az életét. Tóth Lászlót Adrien Brody alakítja, aki édesanyja révén magyar gyökerekkel rendelkezik - írja az Index.

A független filmprodukciós társaságot, a ProtonCinema nevű céget Petrányi Viktória producer és Mundruczó Kornél rendező alapították. A Proton Cinemának jelentős szerepe van abban, hogy a kortárs magyar film nemzetközi beágyazottsága erősödött, és számos fiatal rendezőt, producert és tehetséget indított el a pályán az elmúlt 20 évben. Filmjeik a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokon, köztük Cannes-ban és Velencében szereztek díjakat, Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című rendezésének női főszereplőjét Oscar-díjra is jelölték.

A Proton Cinema olyan streaming szolgáltatók saját gyártású sorozatain és filmjein dolgozik, mint a Disney, a Sky, a Netflix vagy az HBO. A Proton Cinema a külföldi munkák szervizeléséből származó nyereség egy részét saját produkciókba forgatja vissza és fiatal tehetségek filmjeinek megvalósítására fordítják. A Proton Cinemával indult el és alkot jelenleg is Mundruczó Kornél, Reisz Gábor, Kárpáti György Mór, Kis Hajni, Visky Ábel és még sokan mások.

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom