Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!

HírKlikk 2021. március 28. 16:16 2021. márc. 28. 16:16

1990-ben a Puczi Béla által vezetett cigány emberekből álló csapat igyekezett megvédeni a marosvásárhelyi magyarokat a román ellentüntetőkkel szemben. Egy mostani bejelentés szerint a Nyugati pályaudvar melletti - jelenleg még parkolóként, de középtávon közparkként funkcionáló - terület Puczi Béla nevét veszi fel.

1990-ben a Puczi Béla által vezette marosvásárhelyi cigányok a magyarok segítségére sietettek a román ellentüntetőkkel szemben. Akkor hangzott el az azóta már híressé vált kiáltás: „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!”.

Puczi Bélát az esetet követően a román hatóságok elítélték, néhány hónapot börtönben töltött, majd Magyarországra költözött. Magányosan, hajléktalanként halt meg 2009-ben. 

Karácsony Gergely és főpolgármester helyettese, Kerpel-Fronius Gábor pénteki bejelentése szerint felkarolják a roma szervezetektől érkező kezdeményezést, majd ezt követően Soproni Tamás kerületi polgármester jelentette, hogy „a terezvárosi képviselő-testület támogatta a főváros kezdeményezését, így a Nyugati pályaudvar melletti - jelenleg még parkolóként, de középtávon közparkként funkcionáló - terület Puczi Béla nevét veszi fel.

 
Forrás: MTI/Hírklikk